Vaszil Szkrip: A mutáns vírus jóval agresszívebb │KISZó-háttér

kárpátalja koronavírus Szerhij Hudak

A Covid már a fiatalokat sem kíméli.

Lemberg és Vinnica megye után Kárpátalján is kimutatták a koronavírus brit mutánsát.

Magyar Tímea

Az Ukrán Közegészségügyi Központ híre szerint a berlini Sarite laboratóriumba küldött 200 mintából újabb hatban megtalálták a brit származású mutáns vírus génjét. Négy elemzésre küldött minta vinnyicai, kettő kárpátaljai pácienstől volt levéve. Megjelenésével újabb kihívásokkal kénytelenek szembenézni a kárpátaljai orvosok. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, az utóbbi hetekben a korábbinál sokkal súlyosabb a betegség lefolyása.

– Jóval agresszívebben viselkedik a vírus, emiatt a betegszám jelentősen megnőtt – mondta el a KISZó-nak Vaszil Szkrip, a megyei tüdőgondozó főorvosa. – Még laboratóriumi bizonyítékunk nem volt rá, mégis éreztük, hogy valami megváltozott. A páciensek állapota a korábbiaknál súlyosabb, jóval nagyobb arányban szorulnak oxigénre.

– Ennek mentén hogyan módosult a kezelés?

– A kezelés gyakorlatilag ugyanaz maradt, csupán jóval nagyobb precizitást igényel a betegek ellátása. Ügyelnünk kell arra, nehogy elmulasszunk valamit, egyes páciensek állapota olyan hirtelen romlik.

– Változtak-e az észlelt tünetek?

– Alapvetően nem, bár van, akinél a magas láz, a légszomj, a köhögés mellé emésztőszervi panaszok is társulnak. Szövődményként más szerveket is megtámad a kór, s a korábbinál lassúbb a felépülés. Sajnos míg ezelőtt elsősorban az idős krónikus betegeket támadta meg a vírus, egy ideje már fiatal, munkaképes korú és egyébként egészséges embereket is leterít. A letalitás is magasabb lett, amit a napi statisztika szemléletesen bizonyít.

– Sok, a betegségen átesett páciens arra panaszkodik, hogy még hetekkel később is gyenge, ízületi fájdalmakat érez.

– Ez így van, eleve kitolódott a rehabilitációs időszak. Azt tapasztaljuk, amikor a páciensnek megjön az étvágya, normalizálódik a testhőmérséklete, már nincs intoxikációja, elvileg jobban érzi magát, az oxigénhiánya azonban megmarad. Nem egy ember volontőrök segítségével vagy önállóan kénytelen beszerezni egy oxigénkoncentrátort, hogy azt időközönként otthon is használni tudja.

– Hány fertőzöttet kezelnek jelenleg a kórházban?

– A járvány kezdete óta 850 beteget láttunk el. Míg korábban többségüket öt-hat nap után hazaengedtük, s ambulánsan, a családorvos felügyelete mellett fejezték be kezelésüket, most akár három hétig is kénytelenek vagyunk bent tartani őket. Ezért fogytak el rohamosan a helyek. A mutáns vírus sajátossága, hogy a mostanában hozzánk kerülő új páciensek állapota sokszor a gyógyszerek ellenére is tovább romlik, a beteg szervezete nem reagál a kezelésre. Van, hogy valaki a saját lábán jön be, mégis annyira súlyosbodik az állapota, hogy végül nem tudjuk megmenteni. Jelenleg 110 ágyon 103 betegünk van, közülük 80 oxigénre szorul. A vörös zóna bevezetése ellenére egyelőre nem észleljük, hogy csökkenne a betegszám. Ezért nem tudom elégszer ismételni, hogy rendkívül fontos a karanténintézkedések betartása és a védőoltás elvégzése. Ezek nélkül nem tudjuk megfékezni a vírus terjedését.

Ukrajnában a Gyija mobil alkalmazáson és az egészségügyi minisztérium forró drótos vonalán (0 800 60 20 19) lehet feliratkozni védőoltásra.

Az országban eddig 121 928, Kárpátalján 3594 személy kapta meg a védőoltást.

Kiemelt kép: Szerhij Hudak felvétele 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó