Jurij Selevickij – a táj szerelmese

A beregszászi külképviseleten megnyílt a Munkácson élő Jurij Selevickij tárlata. A járványügyi helyzet sajnos nem engedi meg, hogy nagy létszámú közönség jelenlétében nyissák meg a kiállítást, viszont a művészeket nem akarják megfosztani a bemutatkozás, a közönséget pedig a művek nyújtotta élménytől. A külképviselet ezért úgy döntött, a kiállítás megnyitóját online tartják meg, csupán néhány szakértő, és a média képviselő voltak a helyszínen.

 Hegedűs Csilla

– Jurij Selevickij 2001 óta rendszeres résztvevője regionális, országos és nemzetközi tárlatoknak. Műveit kárpátaljai és külföldi múzeumokban, magángyűjteményekben őrzik. Magyar művésztársaival járja a vidéket Alkotásaiban a kárpátaljai képzőművészet tradícióit ötvözi népművészeti elemekkel, a legújabb törekvésekkel, absztrakt hatásokkal kiegészítve örökíti meg a táj hangulatát és a tájban élő ember életérzéseit. A festő alkotótevékenysége jó példája a művészeti tradíciók és az új útkeresések összekapcsolódásának, illetve a történelmi múltban gyökeredző multinacionális társadalmi környezet és a csodálatos természeti környezet kölcsönhatásai lírai megfogalmazásának – fogalmazott köszöntő beszédében Szilágyi Mátyás főkonzul.

Jurij Selevickij művészetét Kopriva Attila festőművész mutatta be. Elmondta, számos alkalommal vettek együtt részt plein aireken a hegyekben, s nemcsak Kárpátalján, hanem Magyarországon is.

– A műveit tehát Ukrajnán kívül Magyarországon is jól ismerik, de Erdélyben szintén, ugyanis a nagybányai alkotótáboroknak is rendszeres résztvevői vagyunk. Bátran mondhatom, Jurij a táj szerelmese, de ha figyelmesen megnézzük a képeit, észrevehetjük, hogy ő nem illusztrátor, sajátságos módon próbálja a formát és a tartalmat egyesíteni, és egyedi művészi kompozíciókat létrehozni– hangsúlyozta Kopriva Attila.

– Amióta megnyílt a Munkácsy Mihály galéria, számos kiváló művész alkotásait tekinthettük itt meg, akiket személyesen is ismerek. Ezért nagy megtiszteltetés számomra, hogy immár az én festményeim is megtekinthetők a külképviseleten, hálásan köszönöm ezt a főkonzul úrnak. Úgy vélem, ezek az alkalmak elősegítik azt, hogy a művész egy kicsit kiszakadjon a hétköznapi rutinból, és találkozzon a közönséggel, alkotótársaival– mondta Jurij Selevickij.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó