Halálos csempészet – ki ölte meg Berezenszkij őrnagyot? │KISZó-háttér

Mikor szolgáltatnak igazságot az ügyben?

2018 novemberében nagy port kavart a határőr meggyilkolásával végződő csempészkísérlet. A lassan három éve húzódó ügy részleteibe a Hlavcom hírportál avatott be, ebből szemezgetünk.

Csuha Ivett

Mint ahogy arról a KISZó-Online is beszámolt, 2018 novemberében az ukrán–román államhatáron a szomszédos ország rendészei néhány egyént vettek észre, akik ládákat cipeltek. A hatóság emberei tizenkét jókora csomagot találtak. A dologról értesítették ukrán kollégáikat. Az eset kivizsgálására Vadim Berezenszkij parancsnok és csapata indult el. A Tisza partján megpillantottak egy könnyűbúvár öltözéket viselő egyént. Anatolij Scserbina nem tudott magyarázatot adni a ruházatára. A nála lévő jelentős összegű készpénz azonban egyértelművé tette, hogy köze van a csempészéshez.

Miközben az intézkedés zajlott, feltűnt egy Audi személygépkocsi, mely elgázolta a parancsnokot, majd annak sofőrje, a gépkocsit hátrahagyva, eltűnt. A súlyosan sérült tisztet kórházba szállították, ahol nem sokkal később elhunyt.

Azóta fény derült a tettes kilétére is, ám kézzelfogható előrehaladás nem történt az ügyben.

„Aznap az ukrán–román határon járőröztem. A feladat az volt, hogy el kell menni a Terebesfejérpatak területén található 319-es határjelig, és megfigyelni a környéket.

Anatolij Scserbina letartóztatása előtt egy másik határőrrel észrevettük Ivan Mahejt és az út szélén parkoló Audi márkájú autóját. Tudtuk, hogy ő a szervező, hiszen operatív munka folyt ellene. Az autójához közeledve tiltott tárgyak után kutatva zseblámpával bevilágítottam a belső térbe. Nem találtam semmit. Ezt követően Mahej beszállt az autóba, és elhajtott” – mondta Szvjatoszlav Csecsul határőr a Hlavkomnak a sorsdöntő nap eseményeiről.

Csecsul és Berezenszkij végül 2018. november 15-én 22:35-kor vették őrizetbe Scserbinát. Megmentésére a fent említett Ivan Mahej érkezett. A két határőr, valamint a csempész Scserbina körülbelül két méterre álltak Mahej autójának jobb hátsó szárnya közelében. Ez a részlet azért fontos, hiszen Mahej védőügyvédje az esetet szándékos gyilkosság helyett balesetként értelmezi.

„Mahej kiszállt a kocsiból, és kérte a srác szabadon engedését, mondván, hogy csupán pénzt szállít. Ezután többen is odajöttek. Megértettem, hogy konfliktushelyzet állhat elő, ezért figyelmeztető lövést adtam le. Felszólítottam őket, hogy távolodjanak. Ekkor Mahej kocsiba ült, hátratolatott, megfordult az autóval, majd felém és Vadim felé indult.

Először engem ütött el. A motorháztetőre, majd oldalra estem. Aztán Berezenszkij őrnagy következett, aki az előállított férfit fogta. Mahej áthajtott Berezenszkijen.

Miután felálltam, elfogtam Scserbinát, majd lőni kezdtem Mahej autójára. Utóbbi kiugrott a kocsiból és az autó alatt hagyva a sérült őrnagyot elmenekült” – idézte fel Csecsul.

A támadás után körülbelül 30 helyi jött, akik célja nem a segítségnyújtás, hanem a figyelemelterelés volt.

„Ha a helyiek akkor segítenek, Berezenszkijnek nagyobb esélye lett volna a túlélésre” – tette hozzá a határőr.

Az eset kapcsán Twitter-oldalán nyilatkozatot tett közzé a belügyminiszter. Arszen Avakov elítélte a külföldi rendszámú gépkocsival gyilkoló személyt, és hangsúlyozta, tettéért, vagyis hivatalos közeg szándékos megöléséért életfogytiglani börtönbüntetést érdemel.

A védelem álláspontja szerint az incidens baleset volt. A vádlott pedig nem tartja magát bűnösnek a gyilkosságban. A logika egyszerű: a halálos balesetért sokkal enyhébb büntetés jár, mint a gyilkosságért.

„Ez nem baleset volt. Amikor Mahej megérkezett, autója a falu felé irányult. Ennek ellenére ő megfordult, és felénk hajtott. A Berezenszkij elleni támadásig semmi okunk nem volt Mahej őrizetbe vételére” – magyarázta Szvjatoszlav Csecsul.

Elhúzódó ítélethirdetés

Az Ivan Mahej elleni vádat 2019. május elején nyújtották be a Rahói Járási Bíróságon. A gyanúsított ekkor már hat hónapja előzetes letartóztatásban volt. A találkozók többségére videokonferencia keretében került sor, mivel az áldozat szülei, felesége és nővére Hmelnickij megyében élnek. Marina Berezenszka, az elhunyt határőr nővére elmondta, az év folyamán gyakorlatilag a nyomozás minden szakaszát végigvitték, kivéve a vádlottak kihallgatását és a bírósági vitákat. Ennek ellenére az ügy nagyon lassan halad.

„A huzavonát a védelem idézi elő. Több tárgyalást elhalasztottak, mert a védelem tanúi nem jelentek meg a bíróságon. Amikor a tárgyalást 2020. július végére tűzték ki, akkor a testület egyik bírája szülési szabadságra ment, s így az ügymenet leállt” – mondta.

2020 márciusában Mahej ügyvédje, Valerij Rokitnyanszkij zárt bírósági tárgyalást követelt, melyet azzal indokolt, hogy a védelem nyolc tanúja helyi lakos, akik ellen a határőrök már eljárást indítottak. Ezért negatív viszonyban vannak azokkal a határőrökkel, akik csupán résztvevőkként vannak a tárgyalóteremben. A bíróság ezt a kérést elutasította.

Miután a rahói testület feloszlott, Mahej ügyét 2020 augusztusának végén a Técsői Járási Bíróságnak adták át. Az ügy vizsgálata elölről kezdődött. Az utolsó ülésre 2021. március 12-én került sor.

„Ezen meghosszabbították a vádlott őrizetben tartását. A testület négy bírája közül kettő (vezető- és tartalékbíró) koronavírussal fertőződött meg, ezért a tárgyalást május 6-ra halasztották. Az összes írásos bizonyítékot megvizsgálták. A következő lépés a több mint 20 tanú kihallgatása” – mondta a Hlavkomnak Roman Monyak ügyvéd.

Elmondása szerint az ügyet meglehetősen gyorsan mérlegelik. Ennek érdekében a három bíró helyett négyből áll a testület. Ez megakadályozza az ügy továbbadását.

15 nap a csempészetért

Vadim Berezenszkij őrnagy haláláért felelős ügyében még nem történt igazságszolgáltatás, a határsértőkkel szemben azonban megszületett a döntés.

A Rahói Járási Bíróság bűnösnek találta a férfit az államhatár illegális átlépésében, és 15 nap börtönre ítélte. Az Ungvári Városi-Járási Bíróság a vámszabályok megsértése miatt Scserbinát további 834,1 ezer hrivnya pénzbírsággal sújtotta. Az 1,3 ezer eurót és 55,9 ezer román lejt, illetve a búvárruhát lefoglalták.

Vadim Berezenszkij őrnagynak két kiskorú gyermeke maradt félárván. Szülővárosában, Izjaszlavban (Hmelnickij megye) helyezték örök nyugalomra.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó