Közös ünnepi készülődés Tiszaújhelyen

Hagyományteremtő szándékkal állítottak tojásfát.

Tiszaújhely a karanténbezártság ellenére nemcsak lélekben, hanem – a lehetőségekhez mérten – a gyakorlatban is készül a húsvétra. Az idén elmaradtak a kézműves foglalkozások, helyette közösen díszítik fel a falu szabadtéri tojásfáját, ami kicsik és nagyok szívét egyaránt megmelengeti.

Simon Rita

Molnár Melinda, a helyi könyvtár vezetője mesélt a kezdeményezésről, amit Beregi Líviával, a könyvtár kézműves klubjának tagjával közösen találtak ki.

– Gyakoriak a kézműves foglalkozások nálunk, és minden évben rendezünk tojásfestést is. Ilyenkor általában 30-40-en is összegyűlünk, hogy együtt elevenítsük fel, tanuljuk meg a dekupázs, viaszos technikát vagy a hagyományos hagymahéjas színezést – magyarázza a tiszaújhelyi Molnár Melinda. – Az idén azonban, érthető okok miatt, ez a foglalkozás elmarad.

Ám a helyzet kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a már rég tervezett tojásfát életre hívjuk, és arra buzdítsuk a falubelieket, hogy otthon készítsenek hímes tojásokat, amiből elhoznak egyet-kettőt, és felakasztják a községi kultúrház előtt lévő közös tojásfára.

Szalagokkal is díszítjük az ágakat, hogy még ünnepélyesebb és szebb legyen.

A visszajelzések alapján sokaknak nagyon tetszik az ötlet, kicsiket és nagyokat egyaránt jó érzéssel tölt el, hogy ilyen ékessége van a falunak, amiben gyönyörködni tudnak. Azt tervezzük, hogy az idén készült hímeseket eltesszük, s minden évben egyre többet aggatunk az ágakra. Jó lesz visszaemlékezni, hogy ki milyent készített. Kíváncsi vagyok, milyen ötletekkel állnak elő, a kreativitásnak nem szabunk határt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó