KISZó-kérdés: Az idei húsvét sem a megszokott mederben telik

Második éve kerül át a virtuális térbe a húsvéti locsolkodás. A szokások ellenére idén sem ajánlott a család, a barátok és az ismerősök személyes felkeresése. 2020-ban az ünnep idején a templomok is zárva tartottak, az idén szintén vörös zónában méltathatjuk Krisztus feltámadását.

Csuha Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, készülnek-e locsolkodni vagy locsolókat fogadni. A válaszadók döntő többsége idén nem tartja meg a húsvéti szokásokat, ám vannak olyanok is, akik mindenek ellenére nem hagyják „elhervadni” a hölgyeket.

2020-ban már hasonló gondolatok foglalkoztatták olvasóinkat, igaz, akkor még „csak” néhány hét telt el a koronavírus miatt bevezetett korlátozások életbe lépésétől.

Egy évvel ezelőtt ugyanis a húsvéti hétvégén kijárási korlátozás volt érvényben Kárpátalján.

Lapunk akkori számában több települést online felkeresve arról érdeklődtünk, kinél hogyan telik majd Jézus feltámadásának ünnepe. Volt, aki a legfurcsább húsvétjának nevezte a 2020-ast, mások a karantén ellenére is ugyanúgy készültek az ünnepre, mint máskor. A leggyakoribb a szűk körben történő méltatás volt, egyesek pedig Viberen keresztül locsolóztak.

A reméltek ellenére nagy a valószínűsége, hogy az idén sem lesz másképp.

Juszko Nikoletta és családja csak a közeli hozzátartozókkal ünnepel.

– A szüleim sajnos átestek a koronavírus-fertőzésen. Anyukámat nagyon megviselte, így igyekszünk minden veszélyt rejtő tevékenységet elkerülni. Féltem a családot, mert a Covid az idősebbeket jobban legyengíti – fejtette ki Nikoletta. – Én hagyománytisztelő vagyok, ám ennek nem most van itt az ideje. Ezért úgy gondolom, hogy a locsolkodást el kell halasztani, ahogy azt tavaly is tettük. A biztonság a legfontosabb.

A fiatalasszony szerint ezzel elkerülhető a személyes találkozás, a tömeges érintkezés.

– Mi otthon ünneplünk, sem a férjem, sem pedig a család többi férfitagja nem keresi fel most a hozzátartozókat. Amennyiben felfüggesztik a korlátozásokat, akkor a templomi szertartásokon részt veszünk, természetesen a járványügyi előírások betartásával.

Aktuális KISZó-kérdésünkre a Facebook-oldalunkon szavazhatnak

Forrás:
KISZó/Fotó: delmagyar.hu

Post Author: KISZó