Magánvélemény: A Moszkal-jelenség

Ismét hallatott magáról Hennagyij Moszkal, aki már Kárpátalja vezetőjeként is több alkalommal fogalmazott meg a hivatalostól eltérő véleményt politikailag kényes kérdésekben.

Moszkal most is élesen bírálta a jelenlegi ukrán hatalmat. A Petro Porosenko volt államfőhöz közelálló politikus szerint, mivel az állam kenyeret nem tud adni az embereknek, nyújt helyette cirkuszt.

A politikus, aki Kárpátalja vezetőjeként több ízben illette kritikával a hatalom merev magyarságpolitikáját, kiemelte: még a Régiók Pártja sem nyúlt a most alkalmazott eszközökhöz, ő például folyamatosan kritizálta a Janukovics-rezsimet, de emiatt semmilyen atrocitás nem érte.

Emlékeztetőül három esetet villantok fel a volt kormányzó megnyilvánulásai közül.

Hennagyij Moszkal az elsők közt reagált, amikor szélsőségesek füstbombákat dobálva masíroztak Beregszász utcáin. Hangsúlyozta, hogy Kárpátalja lakosai nemzetiségüktől függetlenül Ukrajna patriótái, s az első kárpátaljai hős, aki életét áldozta a kelet-ukrajnai harcokban, magyar nemzetiségű beregszászi lakos volt. Bírálta a rendőrség magatartását, mert az szerinte tétlenül szemlélte a provokációt. Rámutatott: az ukrán törvények és nemzetközi egyezmények garantálják a nemzetiségek anyanyelvének és jelképeinek használatát. (2017. november 13.)

A beregszászi konzulátuson az állampolgársági eskütételről készített videóval kapcsolatban a politikus „mesterségesen keltett” botrányt emlegetett, amit értelmetlennek nevezett egy olyan ország részéről, amelyik az Európai Unióba törekszik. Rámutatott: Ukrajnában a kettős állampolgárság de facto létezik, míg de jure nincs. Úgy vélte, az ukrán parlamenti képviselők legalább fele rendelkezik második állampolgársággal, és a törvényhozás ezért nem akarja jogilag rendezni a kettős állampolgárság kérdését. (2018. november 5.)

Különvéleményt fogalmazott meg a kárpátaljai magyarságintézményekben tartott házkutatások után is. A volt kormányzó szerint az vezetett a „magyar kérdés” újabb kiéleződéséhez, hogy a kárpátaljai magyar párt elutasította a koalícióra lépést a hatalompárttal, amely többséget próbál szerezni a megyei tanácsban. (2020. december 7.)

Távol áll tőlem, hogy Moszkalt amolyan kisebbségvédő, igazságosztó ukrán Robin Hoodnak kiáltsam ki. Csak olyan jó volt egy röpke pillanatig azt hinni, hogy nekünk is lehet igazunk.

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó