A beregszentmiklósi várkastély segítségre szorul

A karanténkorlátozások miatt problémát okoz az épület és az udvaron lévő lovak fenntartása. A vár bérlői arra kérik az embereket, segítsenek!

A Beregszentmiklóson (Csinagyijevo) található vár nehéz körülmények közé került, és az épület bérlője segítséget kér az emberektől – az elmúlt egy évben alig volt valamilyen bevétele a középkori várkastélynak, mivel a turizmus teljesen leállt, és csak elvétve érkeznek látogatók. Így sem az épületet, sem pedig a lovakat nincs miből ellátni, írja az uzhgorod.net.ua.

Bartos József elmondta: attól függetlenül, hogy nincsenek turisták, a közműdíjakat ki kell fizetni, a parkot rendben kell tartani, és ami a legfontosabb, három lovat kell etetni.

Az állatok nem értik, mi az a teljes lezárás, illetve vörös zóna.

A középkori vár bérlője hozzátette: Két hónapig tartott az enyhítés télen, akkor sikerült némi pénzt összegyűjteni a belépődíjakból.

,,Viszont most ismét tilos a vár látogatása, egyáltalán nincsenek turisták, nem tudjuk fenntartani a várkastélyt. Ezért arra kérek mindenkit, akinek van lehetősége, támogasson minket. Hálás vagyok azoknak, akik eljöttek és eljönnek a Beregszentmiklósi várkastély megsegítésére.”

Bartos úgy fogalmazott, tavaly elmaradtak a hagyományos történelmi, kulturális fesztiválok, komolyzenei koncertek is a várban. Hasonló sors vár rájuk ebben az évben is – a virágfesztivál és a lovagtorna az idén is elmarad.

Viszont azt tervezik, megnyitnak egy múzeumot a várban, ahol a szkíta és a kelta kultúra emléktárgyaiból rendeznek be kiállítást.

A vár helyzetéről nemrég terjedelmes riportot közöltünk, Bartos József több kulisszatitkot is elárult Zrínyi Ilona és Thököly Imre egykori lakhelyéről:

Élet a múlthoz méltóan │KISZó-interjú

Forrás:
KISZó/Fotó: Simon Rita

Post Author: KISZó