Zene füleimnek: „Megvan az álmod”

A Dal, ahogy elkezdődött

Tizedik évadához érkezett A Dal március 13-án. Mikor ezeket a sorokat írom, az izgalmak a tetőfokára hágtak. Mégis a kezdetekre emlékszem vissza az írásban, az első évadban az MTVA munkatársaként a külhoni versenyzőknek is szurkolhattam.

2011 karácsonya előtt nagy izgalommal készültünk arra a sajtótájékoztatóra, amin bejelentették, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválra kijutó versenyzőt egy új versenyszériával kívánják kiválasztani. A Dal lett az adássorozat elnevezése, jellemző volt a felfokozott érdeklődésre, hogy kétszáz „nótát” neveztek a megmérettetésre, még a tengeren túlról is érkeztek pályázatok. A döntő zsűrijében olyan „celebek” foglaltak helyet, mint Rákay Philip, az MTVA intendánsa, az akkor nagyon népszerű Csiszár Jenő, Wolf Kati, aki az előző évben képviselte hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon, s Rakonczai Viktor zeneszerző.

Az első elődöntő már meghozta a nézők játékkedvét, 32 országból érkezett sms, szám szerint 33 ezer szavazat, s különösen sok voksot küldtek Erdélyből. Ekkor már külhoni énekesnek is szurkolhattunk, sajnos a sepsiszentgyörgyi származású Dancs Annamari nem jutott tovább.

Az Eurovíziós Dalfesztivál második hazai elődöntőjén lépett fel a nagyváradi Tolvai Renáta és a dunaszerdahelyi Gyurcsik Tibor. A két tehetséges fiatal művész nagyon számított a határon túli nézők szavazataira, amikor beszéltem velük, igen bizakodóak voltak.

„Remélem, hogy jól fogok szerepelni szombaton, és az emberek szeretni fogják ezt a dalt. Kívánom, hogy rajongóim se csalódjanak – fejezte ki reményét a partiumi énekesnő a Duna határon túli tematikájú műsorában. A felvidéki fiatalember hozzátette. – A dalom pontosan azt tükrözi, amiért itt állok, amiért küzdöttem, és amit szerettem volna évek óta. Azt sugallja, hogy megvan a célod, megvan az álmod, küzdesz, és nem adod fel soha!”

Jó ómennek ígérkezett külhoni barátainknak, hogy az est egyik sztárvendégeként a délvidéki énekes, Rúzsa Magdi lépett fel, aki 2006-ban volt az év hangja, 2007-ben pedig ő képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. A műsorban az Aprócska blues című egykori versenydalát, sikerszámát adta elő. Nos, az esten Reni és Tibor egymás után léptek fel, a felvidéki srác a legmagasabb pontszámmal került a döntőbe a Back In Place című dallal, s az első elődöntőben sem akadt nála jobb. Reni tisztesen helytállt az Élek a szemeidben című számmal, de búcsúznia kellett.

A február 11-ei döntőben végül a Compact Disco vívta ki a győzelmet, eredménye alapján Bakuban képviselhette hazánkat. Amikor az azeri fővárosban jártam, magam is elzarándokoltam az egykori Eurovíziós Dalfesztivál helyszínére.

Csermák Zoltán

Fotók: MTVA

Forrás:
KISZó
egyeb Közzétette:

Post Author: KISZó