KISZó-kérdés: Korlátozások a gyermekek érdekében

Számtalan kéretlen, kiskorúaknak nem ajánlott tartalmak bukkanhatnak elő a keresés közben, felelőtlen „játékokba” keveredhetnek.

Legutóbbi KISZó-kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, ön felügyeli-e gyermeke internethasználatát? A kérdés azért is aktuális, mivel a gyerekek egyre többet ülnek a digitális eszközök előtt. Sokszor azzal a kifogással, hogy tanulásra használják, valójában pedig összevissza böngésznek a világhálón. Ez óriási veszélyeket rejt magában. Számtalan kéretlen, kiskorúaknak nem ajánlott tartalmak bukkanhatnak elő a keresés közben, felelőtlen „játékokba” keveredhetnek.

Simon Rita

Nemrég Ukrajna-szerte több tini került kórházba amiatt, mert egy interneten terjedő „kihívást” teljesítettek. A cserkaszi megyei Umanyban két nyolcadik osztályos nyelt le néhány szem Drotaverin nevű tablettát, amitől kórházba kerültek. Hasonló incidens történt korábban Bojarka városban, Kijev megyében. Ott két 7. osztályos tanuló kapott mérgezést egy ismeretlen anyagtól, az egyik kislány meg is halt.

Mikola Kuleba, ukrán gyermekjogi ombudsman szerint a 12 éves bojarkai iskolás halála összefügg bizonyos veszélyes „játékokkal”, amelyek az interneten terjednek.

Nem ez az első, és nem is az utolsó „hóbort”, amely károsíthatja a gyermekek mentális és akár fizikális egészségét is. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten korlátozzuk, ellenőrizzük vagy legalább szúrópróba szerűen pillantást vessünk arra, mit csinál csemeténk a közösségi média felületein, mire keres rá, milyen oldalakat látogat.

Pitra Melinda elmondta, korábban sok problémát okozott, hogy a kisfia csak a számítógépen akart játszani.

– Más elfoglaltság nem is érdekelte, csak a játék. Mivel láttuk, hogy ez nem mehet így tovább, napi 2 órás játékidőt engedélyeztünk neki, amit ha túllép, akkor másnap nem játszhat! – jegyzi meg az édesanya. – Mivel én otthonról dolgozom, könnyű felügyelnem, de biztosan vannak olyan programok, amelyekkel távolról is nyomon követhető a gyerek internethasználata. Az előzményekben pedig látszik, mire keres rá a gyermek,

Fontos, hogy a számítógép olyan helyen legyen, ahol a család minden tagja megfordul, ne egy eldugott sarokban – így a gyermek érzi, hogy figyelik.

Bár a kisfiunk 10 éves, nem vettünk neki okostelefont, mert úgyis csak játszana rajta a suliban, mint az osztálytársai. Régi, gombos mobilt tart magánál, így ha gond adódik, van mivel hazatelefonálni, ám a kütyü mégsem vonja el a figyelmét a tanulásról. El is magyaráztuk neki, hogy ez mind érte van, és az ő érdekeit szolgálja. Ő a gyermek, mi a szülei, mi tudjuk, mi a jó neki. Ha kevesellné a napi két órát, akkor ennyi időt sem kapna… Szerintem fontos, hogy megbeszéljük, mit miért teszünk, mert a gyerekek okosak, nagyon is jól tudják, mi mindent lehet csinálni az okostelefonnal. Ha mi nem kontrolláljuk őket, ők nem fogják magukat.

Erős Viktóriáéknak három gyermekük van. Az ikrek tízévesek, a nagyfiú tizenhárom. Ők is inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy korlátozzák az internethasználatot, mintsem minden pillanatban figyeljék, mi van a gyermekek képernyőjén.

– Nyomon követhető-e egyáltalán az internethasználat? – veti fel az édesanya. – A digitális világ olyan iramban fejlődik, hogy szerintem ez lehetetlen vállalkozás. Tény, hogy szülőként igyekszünk időről időre ellenőrizni, mit csinálnak gyerekeik, és belepillantani a tartalmakba, amit épp néznek.

Én inkább korlátozom a számítógép, illetve telefon használatát. Így kevesebb lehetőségük marad a felesleges böngészésre.

Jakab Szabina igyekszik odafigyelni, hogy a lányai mit néznek a YouTube-on . – Mindennap csupán egy bizonyos időre kaphatják mega a telefont. Facebookot vagy Instagramot nem használhatnak. Nem igazán szeretem azt sem, ha TikTok-videókat néznek – mondja az anyuka, akinek a nagyobbik lánya 9, a kisebbik 6 éves. – Az idősebbik lányom már használja a Messengert, mivel most nincs suli, itthon van, és ott beszélget a barátnőivel. Próbálom folyamatosan nyomon követni az internethasználatukat, de elég nehéz. Általában azt csinálom, hogy elveszem a mobilt, és átnézem, miután letették. Arra még nem volt példa, hogy valami olyat néztek volna, amit nem szabad.

Megbeszéltem velük, hogy mit lehet, és tudják, jobb, ha azt nézik, amit engedek, mert ha nem, akkor büntetésük, két hétig nem telefonozhatnak.

Tisztában vannak vele, hogy nem szórakozom. Előfordult, hogy nem fogadtak szót, és én betartottam az ígéretemet – két hét eltiltást kaptak. Azt pedig nem szeretnék.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó