Korszerű lineáris gyorsítót kap a megyei onkológiai gondozó │KISZó-háttér

Naponta reggel 6 órától este 23 óráig végeznek sugárterápiát, amíg valamennyi beteget el nem látnak. Egy-egy páciens kezelése 25 percet vesz igénybe.

Évi hétezer daganatos beteg szorul kezelésre a megyében.

A daganatos betegek gyógyítása során a sebészi és kemoterápiás kezelések mellett fontos szerepet kap a sugárterápia. Ezen eljárás lényege az ionizáló sugárzás sejtpusztító hatásán alapul. Ehhez a megyei onkológiai gondozóban évtizedek óta kobaltágyút használnak, mely jó ideje kiöregedett és elavult technológiának számít.

Magyar Tímea

A kórház vezetősége, a Kárpátaljai Amazonok társadalmi szervezet hónapok óta azon dolgozott, hogy beszerezhessen egy új, úgynevezett lineáris gyorsító készüléket. Fáradozásuk végre sikerrel járt. A részletekről Jarina Fedurcja radiológus, a gondozó radiológiai osztályának vezetője és Ljubov Zsolugyeva tájékoztatta lapunkat.

– Jelenleg egy 2008-ban gyártott kínai sugárkészülék működik a gondozóban, mellyel évi 800-1000 beteget kezelünk. Mivel elavult, javítására most 15 millió hrivnyát kellene költeni.

Ezenkívül egy 1992-ben gyártott kobaltágyút is használunk, melynek forrását a betegforgalomtól függően, rendszeres időközönként cserélni kell, ez legközelebb 2024-ben esedékes. Ennek költsége 1 millió hrivnya. A betegellátás javítása érdekében e gépeket mindenképpen le kell váltani. Az elmúlt évben e téren végzett munkánk végre sikert hozott, lehetőséget kaptunk rá, hogy beszerezzünk egy 60 millió hrivnya értékű új lineáris készüléket. Sőt, a régiófejlesztési alap, a megye vezetősége, a képviselők segítségével az év végéig egy újabb készülék vásárlására is lehetőségünk nyílik. Az új berendezések beüzemelése után a gondozó több beteg ellátására szerződhet a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal. Az ebből származó bevételekből pedig tovább fejleszthetjük a sugárterápiához szükséges műszaki parkot – mondta el Jarina Fedurcja.

Ljubov Zsolugyeva, a gondozó módszertani osztályának vezetője kifejtette, a korszerűsítést indokolja az is, hogy a jelenleg használatos radioaktív kobalt rendkívül veszélyes az egészségügyi személyzetre nézve is.

– Naponta reggel 6 órától este 23 óráig végzünk sugárterápiát, amíg valamennyi beteget el nem látjuk. Egy-egy páciens kezelése 25 percet vesz igénybe. Az új lineáris készülékkel ez az idő 2 percre rövidül, plusz 10 perc kell az előkészítésre, s a sugárzott területet is pontosabban tudja belőni. Tehát azon túl, hogy időt nyerünk a pácienseknek, az egészségügyi személyzet is kisebb sugárzásnak lesz kitéve. Új szintre léphetünk a sugárterápia területén.

A tervek szerint idén szeptemberre kerül helyére az új készülék, addig betanítják az azt működtető személyzetet. Hogy mennyire nélkülözhetetlen a sugárterápia, jól jelzi, hogy 2019-ben nyolcezer, a múlt év folyamán hétezer pácienst kezeltek a megyei onkológián.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó