Polyák Éva: „…minden körülmény között embernek kell maradni”

A Kárpáti Igaz Szó Kulcslyuk rovatának vendége Polyák Éva, az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium igazgatóhelyettese, matematikatanár.

Idén méltatja pedagógusi pályafutása negyvenedik évfordulóját. Kiváló szervező, pontos, precíz. Emberségét és szaktudását is elismerik. Nagyon lelkes, ugyanakkor önkritikus, olykor nincs elég önbizalma. Folyamatosan a szebbre, jobbra törekszik. A Kárpáti Igaz Szó Kulcslyuk rovatának vendége Polyák Éva, az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium igazgatóhelyettese, matematikatanár.

Magyar Tímea

– Ki vagy mi terelte a pedagógusi hivatás felé?

– Nagyon korán eldőlt, hogy mi lesz a hivatásom. Első tanítóm, Gorondi Sándor oltotta belém a szakma iránti szeretetet. Rendkívüli ember volt, hatalmas szeretettel tanított, nevelt bennünket. Nyitott volt, mindenben a jót kereste, ötször annyit dicsért, mint szidott.

– És miért pont a matematika? A gyerekek többsége tart a számok világától.

– Az igazat megvallva, először a magyar szakra gondoltam. Nagyon szerettem olvasni, szabadidőmben azonnal elővettem egy-egy kötetet, ajándékba is mindig könyvet kértem. Ez mindmáig így van. Viszont a szürtei iskolában, ahol tanultam, volt egy nagyon jó matematika tanárnő, Markovics Erzsébet. Ő lett a második példaképem, mind szakmailag, mind emberileg felnéztem rá azért a hatalmas tudásért, aminek a birtokában volt. Új világot nyitott meg előttem tudásban és emberségben, amelyet a diák soha el nem felejt. Szemléletet adott, megmutatta az ismeretek összefüggéseit. Szóval az ő ösztönzésére választottam az Ungvári Állami Egyetem matematika szakát, amit 1981-ben végeztem el.

– Hol kezdte szakmai pályafutását?

– Még egyetemi éveim alatt férjhez mentem. A párommal egyszerre fejeztük be a tanulmányainkat, az utolsó évfolyamon megszültem első gyermekünket is. Akkor még nem sok választási lehetőségem volt, mivel a friss diplomásokat a házastársukkal együtt helyezték ki egy-egy településre, mennem kellett orvos férjem után az ökörmezői járási Toronyára (Torun), majd Ökörmezőre. De előtte, míg ő az internaturáját töltötte a Munkácsi Megyei Gyermekkórházban, addig én a nagygejőci általános iskola második-harmadik osztályában tanítottam, majd innen követtem őt az Ökörmezői járásba. Több mint két évtizedet töltöttünk ott, jómagam a helyi iskolában oktattam matematikát. Miután 2003-ban visszatértünk, egy évig otthon maradtam az egyik unokámmal. De a bezártság nem tett jót nekem, vágytam vissza az iskolába a gyerekek közé. Így helyezkedtem el az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnáziumban először matematikatanárként, majd később osztályt is kaptam. 2007-től igazgatóhelyettesként is tevékenykedem.

– A pályaelhagyás gondolata soha nem merült fel Önben?

– Nem, úgy érzem az oktatás, a szervezés az én asztalom.

– Fáradhatatlanul szervezi a különféle rendezvényeket, ünnepségeket, közben a nevelői munka is az Ön feladatkörébe tartozik. Honnan fakad a tenni akarása?

– Nem tudom, igazából mindig ilyen izgő-mozgó voltam, igyekszem hasznos részese lenni a csapatomnak. Ami a gyerekek nevelését illeti, meg kell mondjam, az a legnehezebb. A mai fiatalok többsége zárkózott, begubózik, alig lehet valamivel felkelteni az érdeklődését. A karantén miatt teljesen megszűnt a közösségi élet, ami szintén nem tesz jót nekik. A végzősöket sajnálom a legjobban, hisz életreszóló élményekről maradnak le.

– Most már a statisztikák is azt bizonyítják, hogy a karantén miatti távoktatás nem tett jót az iskolások tudásszintjének. Vajon mennyi időre lesz szükség ahhoz, hogy az online oktatás okozta „károkat” kiheverje a rendszer?

– Meg sem tudom saccolni. Nemcsak a gyerekeknek és a szülőknek nehéz, hanem nekünk, tanároknak is. Szeretnénk mindent megadni diákjainknak, de rendkívül nehéz képernyőn keresztül fenntartani a figyelmüket, az érdeklődésüket, fegyelmezni őket, ha elrévednek. Sokan eleve be sem kapcsolják a kamerát, de ha igen, egy kis képkockán keresztül egyébként is képtelenség észlelni a mimikát, észrevenni, érti-e a tananyagot a gyerek. Tisztelet a kivételnek, de olyanok is vannak, akik kihasználják a helyzetet. A megoldás nyilván abban rejlik, hogy végre visszatérjünk az iskola falai közé. És persze sok függ a szülőktől, ha ők nem segítenek nekünk, pedagógusoknak, egymagunknak nehéz eredményt elérni.

– A pedagógus szakma mára elnőiesedett. A hölgyek érzékenyebben reagálnak mindenre, nyilván akadnak súrlódások, összezördülések.

– Számomra nem okoz nehézséget a többségében hölgyekből álló kollektíva. Én nem szeretek utasítgatni, mindig kérek, szép szóval közeledek az emberekhez. A „régi” tanári kar hozzá van szokva a munkához, de az új tagok, a fiatalabbak is rövid időn belül belerázódnak, beilleszkednek a gimnázium légkörébe. Szerencsénk van, hogy összeszokott a csapatunk.

– Említette, hogy már az egyetemi évei alatt megtalálta a párját. Kinek kellett többet alkalmazkodnia a másikhoz?

– Nálunk az történt, hogy a férjem építette a karrierjét, amihez én biztosítottam a hátteret, a nyugodt otthont. Én voltam az, aki ellátta a családot, a háztartást, neveltem két gyerekünket. Viktória lányunk 1981-ben, Mihály fiunk 1988-ban született. Mindketten az orvosi pályát választották hivatásul. A lányom az orvostudományok kandidátusa, előadó az Ungvári Nemzeti Egyetemen és ultrahangos szakorvos az infektológiai kórházban. A fiam sebész, jelenleg Szlovákiában praktizál. Sőt a menyem is egészségügyis.

– Unokák?

– Gazdag vagyok, mert négy unokám van. A lányomnak oldaláról egy tizenhét éves kislánya, Viktória, és egy ötéves kisfia, Makszim, van. Viktória most végzős és ő is orvosi pályára készül. A fiamnak is két csemetéje van, a nyolcéves Mihály és az egyéves Lukász. Sajnos a picit még nem is láttam, mert a karantén miatt nem tudunk utazni. A lányomék külön háztartásban élnek, de gyakran találkozunk velük, a vasárnapi ebédre át szoktak jönni. A fiamékkal pedig napi szinten skype-on tartjuk a kapcsolatot. Hála Istennek, a 86 éves édesanyám is él.

– Egy fertőző betegségeket kezelő kórház főorvosa a férje, a gyerekei egészségügyisek. Ez azt jelenti, hogy Ön az átlagembernél jobban fél a különféle nyavalyáktól vagy pont ellenkezőleg?

– Nem félek, teljesen rájuk bíztam magam, megnyugtat, hogy mindig elérhető közelségben van a segítség. Olykor azt sem tudom, milyen gyógyszert veszek be, csak szót fogadok nekik. Bár a koronavírus, mivel elsőkézből kapom a híreket, hogy sokan milyen nehezen küzdenek meg vele, engem is elrettent. Jómagam is átestem rajta, a tanári kar több tagjával egyetemben. Én könnyebben túljutottam rajta, de voltak, akik nagyon megszenvedték a kórt, nem egy ismerősöm pedig belehalt a szövődményekbe. Ezért mindenkit arra buzdítok, hogy vigyázzon magára, amihez elengedhetetlen, hogy betartsa a kötelező előírásokat. Az pedig nagyon rosszul érint, hogy a különféle fórumokon szidják és hazugnak nevezik az orvosokat, akik éjt nappallá téve küzdenek azért, hogy megmentsék a páciensek életét. Látom, mennyit dolgozik a férjem, a telefonja otthon is folyamatosan csörög még az éjszaka közepén is. Az elmúlt egy év rendkívül megerőltető az egészségügyisek számára.

– Mivel foglalkozik, ha akad egy kis szabadideje?

– Olvasok, elsősorban könnyed írásokat, kalandregényeket. Főzni is nagyon szeretek, szívesen próbálok ki új recepteket. Egyik kedvencünk a roston sült hal.

– Ki ismeri a legjobban?

– Több mint negyven együtt töltött év után talán a férjem az, aki fél szavakból is megért.

– Melyik emberi tulajdonságot értékeli a legtöbbre?

– Az igazmondást. A hazugságot viszont nem szívelem.

– Ha lehetősége nyílna rá, melyik földrészre költözne?

– Őszintén szólva, jól érzem magam Kárpátalján.

– Van kedvenc mondása?

– A gyerekeknek is gyakran hangoztatom, hogy mindig minden körülmény között embernek kell maradni.

– Az eddigi legfájdalmasabb emléke?

– Édesapám elvesztése három éve. 86 évesen hagyott itt bennünket.

– Mit tart a legnagyobb értékének?

– Pedagógusként a gyerekek bizalmát, magánemberként a családomat.

 

Post Author: KISZó