Hazajárók a Pokolbérc ormain

Kárpátalja egyik legszebb hegycsúcsán jártak.

A Kárpátaljai Hazajáró Egylet (KHE) az idei 7., megalakulása óta pedig 26. túráját bonyolította le múlt hétvégén. Ezúttal 54 bátor jelentkezővel a jól ismert Pokolbérc (Pikuj) csúcsára indultak.

Simon Rita

A hatalmas sziklákkal csipkézett orom nem hiába népszerű, hiszen Kárpátalja egyik legszebb hegycsúcsa, mely távolról is kedves a szemnek, s felismerhető a jellegzetes piramis alakjáról.

– A Pikuj a maga 1408 méterével a Keleti-Beszkidek legmagasabb pontja – magyarázza Vezsdel László túravezető, a KHE titkára. – Beregsziklásról indultunk. A déli oldalról közelítettünk, ott kevesebb volt a hó. Viszont így is megesett, hogy térdig elsüllyedtem a hóban. Az időjárás nagyon változékony volt, jóformán minden évszakból kaptunk ízelítőt, hol havazott, hol sütött a nap, fújt a szél. 880 méter szintemelkedést küzdöttünk le az oda-vissza 14-15 kilométeres túrán. A csúcson pazar kilátás tárult elénk. A Latorca völgye, a galíciai hegyek, a Borzsa-havas, a Róna-havas kápráztatott el minket. Messzelátóval még a vereckei emlékmű körvonalait is láttuk. Mint mindig, most is akadtak új arcok, és olyanok is, akiknek ez volt az első komolyabb hegycsúcshódítása.

A csapatból két embernek ez volt a tizedik kirándulása, ami azt jelenti, ők az élményen túl egy-egy logóval ellátott bögrével is gazdagodtak.

A Pokolbérc visszatérő túracél, nem először járunk itt. Már túl vagyunk a bemelegítő túrákon, a tavaszi idényben ez volt az első igazi magaslat, ezután nehezebb útvonalakat veszünk célba. Május 8-án az Ortutay Elemér Görögkatolikus Központ közreműködésével emléktúrára indulunk. A Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye április 24-én ünnepelte megalapításának 375. évfordulóját (Ungvári Unió – 1646. április 24.). E jeles dátum előtt tisztelegve keressük fel a Firczák-havast (Velikij Verh), és másszuk meg az 1598 méteres magaslatot.

További információkért keresse fel az egylet weboldalát vagy csatlakozzon a Facebook-csoportjukhoz. 

Forrás:
KISZó/Fotó:Varju Zoltán

Post Author: KISZó