Pénzért adták ki az elhunytak holttestét

A hullaházban is a pénz az úr.

A rendőrség a vesztegetési pénz átvétele közben fogta el a patológiai osztály vezetőjét és a 8. számú Kijevi Városi Klinikai Kórház patológusát. A Censor.net forrásai szerint az ügyeskedések rendszeresek voltak. Az összegeket ingyenesen elvégzendő szolgáltatásokért követelték az elhunytak hozzátartozóitól.

Csuha Ivett

Az újságíróknak sikerült kapcsolatba lépniük az egyik gyászoló családtaggal, aki videofelvételt is készített az orvosokkal folytatott beszélgetéséről.

„Amikor az osztályvezetőhöz kerültem, egy másik elhunyt hozzátartozója is a holttest kikérésén fáradozott. Azt mondták, hogy fizetnem kell a hullaházi szolgáltatásokért, az őrzésért és a balzsamozásért. Megkértem az illetőt, magyarázza el, miért követel ezért pénzt az állami struktúra” – fejtette ki Szerhij. – „Eleinte nem voltam hajlandó fizetni, ám akkor elkezdtek hívogatni. Amikor megérkeztem a hullaházba a kért összeggel, azt elvették, ám a beígért fizetési bizonylatokat nem adták ki. ”

Szerhij apja hosszan tartó betegség után az otthonukban tért örök nyugalomra.

„A hullaház dolgozóinak elérhetőségét a halál tényét megállapító orvos adta meg. A befizetendő összeget 14 600 hrivnyára becsülték.

A rendőrséghez fordultam” – tette hozzá a férfi.

Szerhij a rendőrségen kapott információkra hivatkozva elmondta, nem ő volt az egyetlen áldozat, a patológusok másokat is megkárosítottak.

A fővárosi ügyészség közölte, a kórház alkalmazottai szisztematikusan követeltek pénzt az elhunytak hozzátartozóitól a boncolás felgyorsításáért, a hűtőszekrényekben való tárolásért, a mosdatásért, az öltöztetésért és a temetkezésre való előkészítésért. Ezek a szolgáltatások azonban az egészségügyi minisztérium előírásai szerint ingyenesek.

Az orvosokat őrizetbe vették, miközben egy másik hozzátartozótól vették át a törvénytelenül kikövetelt juttatást.

Az ügyben tart a nyomozás. Keresik azokat a személyeket, akik szintén részt vettek a korrupciós tevékenységben.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó