Moszkva véleményezte Kijev kezdeményezését

Oroszország szerint nincs alternatívája a normandiai formátumnak és a donbászi válság megoldásában útitervet jelentő minszki egyezménynek.

Erről Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő beszélt. Úgy vélekedett, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezése a “normandiai négyek” formátumának megváltoztatására annak jele, hogy Kijev elutasítja az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások végrehajtását. Hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak ki kell állnia a megállapodások megvalósítása mellett, mert ezeknek nincs alternatívája.

Az elmúlt napokban felmerült, hogy az ukrán–orosz egyeztetéseket a Vatikán közvetítésével folytatnák.

Az orosz külügyi szóvivő egyúttal üdvözölte, hogy Joe Biden elnök az amerikai kongresszushoz intézett üzenetében közölte, kerülni fogja az eszkalációt Moszkvával, és együttműködésre törekszik majd vele azokon a területeken, amelyekhez mindkét országnak érdeke fűződik. Zaharova ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a jelenlegi amerikai kormányzat nyilatkozatai és tettei eltérnek egymástól. Azt mondta, a Biden-beszéd megerősítette, hogy Washington nem kíván lemondani az Oroszországra történő példátlan nyomásgyakorlásról és alaptalan vádaskodásról. Azt javasolta, hogy az Egyesült Államok hagyjon fel a konfrontatív retorikával, ha valóban kész a kapcsolatok javítására, amelyek megromlásáért ő a felelős.

Putyin örömmel látja Zelenszkijt, de…

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó