Széljegyzet: Gázgazságok

Ön ismer olyan embert Kárpátalján, aki nem bosszankodva beszélne a földgázról? Ne dohogna, valahányszor kézbe veszi a gázszámlát? Én nem. Az elmúlt hónapokban történt díjemelések körüli mizéria, a rendszeres túl- vagy duplán számlázás, amikor az előző havi díjat úgy tüntetik fel, mintha még nem lenne megtérítve, na és a legújabb divat, a telefonos ellenőrzés, amikor is afelől érdeklődnek, megkaptam-e a számlát, ezzel is „ösztönözve” a térítésre, mind-mind jogos zúgolódást vált ki. Ha ez nem lenne elég, a Zakarpatgaz Zbut már meghirdette honlapján, hogy május 1-től 7,99 hrivnyáért kínálja megvételre a gáz köbméterét, tehát ismét drágábban juthatunk majd hozzá a fűtőanyaghoz.

Már e hír hallatán is sokan a vérnyomáscsökkentő gyógyszerük után nyúlnak. Ehhez most itt van a Zakarpatgaz Zbut legújabb huncutsága, a tarifacsomagok. A megyei földgáz-értékesítő vállalat közleménye szerint A Te éves gázod nevű, május 1-től életbe lépő csomagban a gáz ára 2021. május 1. és 2022. április 30. között stabilan ugyanaz marad, minden hónapban ugyanannyit kell érte fizetni. Előnyként tüntetik fel, hogy ezt nem kell kérelmezni, a szolgáltató májustól automatikusan eszerint számláz.

A Te gázod – egyenletes számlázás csomag ugyancsak egyforma gázszámlákat jelent 12 hónapon át, amit úgy állapítanak meg, hogy az előző évi gázfogyasztást megszorozzák a gáz árával, s a végeredményt tizenkét részre osztva kapják meg a havi gázdíjat. Erre kérvényezés után május 1-től augusztus 1-ig lehet áttérni. Az egyéves szerződés végén ellenőrzik a gázóra állását és ha a fogyasztó kevesebbet használt el a tervezettnél, a többletbefizetés visszakerül a számlájára vagy felhasználhatja a következő befizetésekhez.

A következő, a Te havi gázárad az aktuális piaci árat veszi alapul. Ha az energiahordozó drágul, az ára emelkedik, ha csökken, akkor kevesebbet kell fizetni.

A Te gázod télre nem új keletű találmány. A csomag lehetőségével korábban is élhettek azok, akik nyáron, amikor többnyire olcsóbban kínálják a fűtőanyagot, előre megvásárolták a téli tüzelő mennyiségét, elkerülve így a télen hatalmasra duzzadó számlákat.

Már csak egy kérdésem van, vajon ki tudja megmondani, melyikkel jár a legjobban a fogyasztó? Bár, semmi kétségem afelől, hogy kizárólag a szolgáltató nyerhet, ezért is ötlötte ki a kliensek megzavarására szánt tarifacsomagokat.

Az Ukrajnai Gázszolgáltató Rendszer Operátora a napokban nyilvánosságra hozta, hogy a megyei és a városi gázszolgáltatók idén három hónap alatt az eddigi legnagyobb mennyiségű, tízmilliárd hrivnya értékű gázt lopták el a vezetékrendszerből. A számon kért forgalmazók azzal takaróznak, hogy a több milliárd köbméternyi fűtőanyagot a szállítás során szükséges nyomás kiegyenlítésére használják fel. Ezt a mennyiséget azonban, ahelyett, hogy ellopják, az előírások szerint, saját költségükön kellene beszerezniük.

Akár kárörvendhetnénk is e hír hallatán, végre a szolgáltatót is megdorgálják. Ám legyünk realisták, kétség sem férhet hozzá, a gázbárók, ahogyan eddig minden veszteségüket, ezt is velünk, fogyasztókkal fizettetik meg.

 

Forrás:
KISZó/Magyar Tímea

Post Author: KISZó