Keddtől a TAJ-számmal nem rendelkezők is regisztrálhatnak oltásra Magyarországon

Keddtől a Magyarországon élő, taj-számmal nem rendelkező külföldiek is regisztrálhatnak a védőoltásra – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília kifejtette, a külföldiek is közöttünk élnek, járványügyi szempontból a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek, ráadásul most már kellő mennyiségű vakcina áll rendelkezésre az ő oltásukra is.

Ez azt is jelentheti, hogy a TAJ-számmal nem, viszont magyarországi lakcímmel rendelkező határon túli magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra.

A határon túli magyaroknak is juthat oltóanyag Magyarországon. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel március közepén a Kossuth rádiónak adott interjújában. A kormányfő szerint fel kellett készülni arra, hogy a határainkon túl nem lesz elég az oltóanyag. Minden magyart, aki a világban él, 16,5 millió adag vakcinából be lehet oltani – fogalmazott akkor, majd legutóbb az elmúlt hetekben tett említést erről a tervről.

„Mivel nagy mennyiségben érkezik vakcina a következő napokban, május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. Akkor a világ bármely pontjáról jöhetnek majd magyarok és megkapják a vakcinát” – fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök az elmúlt héten, amikor a Kossuth Rádiónak adott szokásos heti interjújában érintette napjaink legfontosabb témáját.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta csaknem másfél hónappal ezelőtt a Magyar Nemzetnek: ha mindenki megkapta az oltást Magyarországon, aki regisztrált, akkor véleménye szerint segíteni kell a „határon túli testvéreinken” is, hogy vakcinához jussanak. Hozzáfűzte: ez praktikusan a kárpátaljai magyarokra vonatkozik, hiszen a szerbek jól állnak az oltással, és a többi szomszédunk uniós állam, így azokban is oltanak.

A múlt héten csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, valamint  Orosz Ildikóval, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökével tartott egyeztetést, a megbeszélésen többek között a külhoni magyarok oltása is szóba került – erről Semjén Zsolt számolt be közösségi oldalán.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó