Covid-oltás: az elnök szerint az EU nem segíti Ukrajnát

Ukrajnában lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, keddre kevesebb mint 2500, a megelőző napinál csaknem 300-al kevesebb új beteget jegyeztek fel, az elhunytak száma is a korábbiaknál jóval alacsonyabb volt, viszont a járvány tavaly márciusi kitörése óta regisztrált halálos áldozatoké már megközelítette a 45 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban az azonosított fertőzöttek száma 2472 új esettel 2 088 410-re, az elhunytaké pedig 166-tal 44 916-ra nőtt. Noha már ötödik napja egyre kevesebb új beteget jegyeznek fel, a mostani csökkenés lehet annak az oka is, hogy az országban hosszú hétvége van, s csupán május 5-től, szerdától indul újra az élet.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter korábbi nyilatkozataiban már beszélt arról hogy Ukrajna kezd “kijönni” a járvány harmadik hullámából, egyre kevesebb új beteget jegyeznek fel, és a kórházak leterheltsége is mérséklődik.

Olga Bohomolec neves ukrán orvos egy tévéinterjúban ugyanakkor megerősítette azt a több szakértő által már hangoztatott előrejelzést, hogy ősszel Ukrajnában a koronavírus új mutációi a most tavaszinál is súlyosabb helyzetet teremthetnek, mert fertőzőbbek és súlyosabb szövődményeket okozhatnak az eredeti vírusnál. Ezen szerinte csak komplex egészségügyi intézkedések és az oltási kampány felgyorsítása segíthet.

Az oltásoknál maradva: Volodimir Zelenszkij Lengyelországban tartózkodva amiatt panaszkodott, hogy az EU-tagállamok nem igazán szolidárisak országával, nem segítenek a vakcinák beszerzésében, önerőből viszont csak nagyon lassan képes úrrá lenni a helyzeten Ukrajna.

Mint arról írtunk, ezzel szemben Magyarországon a külhoniak előtt is megnyílt az oltásra való regisztráció lehetősége:

Keddtől a TAJ-számmal nem rendelkezők is regisztrálhatnak oltásra Magyarországon

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó