Vidám májusi program a Tulipán Tanodában

Vidám májusi program a Tulipán Tanodában

Kárpátalja számos településen hagyománya van a májusfaállításnak, az éjjelizenének és májuscsokor vagy májuskosár ajándékozásának. Ehhez híven a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskolában a tanulók közösen díszítették intézményük májusfáját.

Bara Tünde

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Tulipán Tanodát 2018-ban alapította és jegyeztette be oktatási intézményként a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. A tanoda több helyszínen működik, alapfokú művészeti oktatás zajlik Tiszapéterfalván, Nagydobronyban és Beregszászban. A járványügyi helyzetre való tekintettel itt is hosszú ideig online folyt az oktatás, míg néhány hete, amikor Kárpátalja sárgára váltott, gyereket visszatérhettek a tantermekbe.

– Az online oktatás, úgy gondolom, mindenki elé akadályokat gördített. Minden szakon akadtak nehézségek. A húros hangszerek esetében, egyéb technikai akadályok mellett a hangszer hangolása is problémás. A növendékeim második éve tanulnak hegedülni, így a nehezebben, de igyekeztünk haladni tananyaggal. A jelenléti oktatás sokkal hatékonyabb. Az órákon velük együtt játszom, ami segíti a tananyag elsajátítását, illetve új dolgokat is meg tudok nekik mutatni. Korrigálhatom a kéztartást, vonóvezetést, hangképzést stb. Ez az online oktatás során kimaradt. Örülök, hogy végre visszatérhettünk a tanodába. Annak pedig még jobban, hogy egy táncházat is módunkban állt megszervezni. Köszönet illeti Kiss Juliannát, a Tulipán Tanoda igazgatóját, hogy biztosította a helyszínt a rendezvényhez. Ez a tanulóknak nemcsak jó szórakozás, de tapasztalatszerzés is volt – fejtette ki Bíró Anikó, a Tulipán Tanoda pedagógusa, a Komótos együttes prímása.

A májusfa állítás után a a tanoda 5-10 éves tanulói Komótos együttes közreműködésével táncházon vehettek részt. Egy-két dal erejéig a tanoda ifjú zenészei is bekapcsolódhattak a muzsikálásba és megtapasztalhatták, hogy milyen élőben, egy zenekarban játszani közönség előtt. A táncház a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet programjának keretében valósult meg.

– 2019 szeptemberétől tanulok a tanodában néptáncot, majd 2020 januárjától hegedülök is. A táncot Gyöngyi nénit, hegedülni pedig Anikó nénitől tanulok. Nagyon szeretek táncolni és sokat hallgatok népzenét is – meséli Misák Máté.

– Nekem is nagyon tetszett a táncház és az ott tanult játékok. A tanodában a citerázás a kedvencem, mert olyan dallamos és érdekes. A zeneelméletet is szeretem – teszi hozzá Szernyi Luca.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó