Tehetséggondozás, önképzés, tudóssá nevelés

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) május 7-én megtartotta XV. Tudományos Diákköri Konferenciáját. A karanténszabályokra való tekintettel a rendezvény hibrid formában valósult meg az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán-Magyar Oktatási-Tudományos Intézetében.

Varga Brigitta

A konferencia célja, hogy ösztönözze a hallgatók tudományos diákköri tevékenységet, támogassa a tehetséges fiatalokat és segítséget nyújtson a kutatómunkához és a pályakezdéshez. A TDK műhelyek ösztönző légkörében szerzi meg a legtöbb tehetséges diák első tudományos élményét.

‒ Ha egy konferenciára évről évre jelentkeznek, és immár 15 éve sikeresen megrendezésre kerül, abból egy következtetést biztosan levonhatunk: a kárpátaljai magyar fiatal értelmiség nemcsak állandóan jelen van és igényt tart a lehetőségre, de fejlődik is

‒ hangsúlyozta köszöntőjében Lőrinc Ingrid, a KMDFKSZ elnöke.

Összesen 20 hallgató prezentálta kutatási eredményeit, ebből 8-an online formában kapcsolódtak be a tanácskozásba. Az előadásokra három szekcióban (filológia, társadalom-, illetve természettudomány) került sor, a résztvevők 10 perces felszólalásokat tarthattak. A bíráló bizottság tagjainak az előadások értékelésekor 4 szempontot kellett figyelembe venni: témaválasztás, előadói stílus, szakirodalomban való jártasság és a feltett kérdésekre adott válaszok minősége.

A szekcióüléseket követően a szakmai zsűri visszavonult megvitatni a elhangzottakat, majd egy kisebb szünet után következett az értékelés és a díjazás. A nyertesek értékes ajándékban és pénzjutalomban részesültek.

 

A díjazottak:

Filológia szekció:

1. helyezett Kovács Emília

2. helyezett Badó Dorina

3. helyezett Bíró Bernadett

Társadalomtudományi szekció:

1. helyezett Dzsurinec Alexandra

2. helyezett Maruszics Erik

3. helyezett Dobán Vivien

Természettudományi szekció:

1. helyezett Rostás Melinda és Szanyi István

2. helyezett Mozgojov István

3. helyezett Baksa Adrien

 

Forrás:
KISZó/Fotó: Varga Brigitta

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó