Végleges: június 1-től újraindul a Csap–Záhony vonatjárat ● Kárpáti Igaz Szó

A járványhelyzet kedvező alakulása lehetővé tette, hogy a nemzetközi vasúti személyszállítás is fokozatosan újrainduljon – tájékoztatta a KISZó-t a Magyar Államvasutak (MÁV) Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. Csütörtökön az elsők között számoltunk be arról, hogy heteken belül újraindul a vonatközlekedés Ukrajna és Magyarország között. Az Ukrzaliznicja állami vasúttársaság  hivatalos közleményben tudatta, hogy június elejétől újraindítja vonatjáratait Csap és Záhony, valamint Kijev és Bécs között. A részletekkel kapcsolatban megkerestük a magyar vasúttársaságot. A MÁV-START Kommunikációs Igazgatósága e-mailünkre azt válaszolta, hogy a MÁV-START és az Ukrán Vasút megállapodása szerint június 1-től  Magyarország és Ukrajna között Záhony–Csap határátmenetben közlekedő vonatok ismét közlekednek.

Szabó Sándor

Az Ukrajna felé irányuló nemzetközi vasúti közlekedés újraindításával kapcsolatban megjegyezték, hogy az IC 34/IC 33 sz. Latorca vonatpár további intézkedésig egyelőre nem továbbítja a Budapest-Nyugati és Munkács közötti közvetlen kocsit. A MÁV szerint ugyanakkor megteremtődött annak a lehetősége, hogy az utasok Záhonyból átszállást követően Záhony és Csap között igénybe vehessék a vonat szolgáltatásait.

“Mivel a Latorca vonatpár nem teljes útvonalon fog közlekedni, ezért a Záhonyból 8:35-kor induló 32512-es számú vonat csak Záhony és Csap között közlekedik, illetve nem közlekedik a Munkácstól a helyi idő szerint 16:30-kor induló, Záhonyig közlekedő 32521-es számú kishatárforgalmi vonat sem”

– tájékoztatta a menetrendváltozásról a KISZó-t a MÁV.

A kommunikációs igazgatóság válaszában arra is kitért, hogy az újraindulás másik fontos eleme a Kijev és Bécs közötti közvetlen hálókocsis forgalom beindulása is. Ennek érdekében a MÁV-START az Ukrán Vasút mellett az ÖBB-vel (Osztrák Szövetségi Vasutak) is felvette a kapcsolatot, visszaigazolásuk alapján Kijevből a hálókocsik június 1-én, Bécsből június 2-án indulhatnak.

– Az indulás előtt a vasúttársaság – az aktuális helyzetnek megfelelően – időben tájékoztatást fog adni az érintett nemzetközi vonatokról és az akkor érvényes biztonsági előírásokról – válaszoltak arra a kérdésünkre, hogy várhatóak-e megkötések a koronavírus járvány kapcsán? A válaszlevélben kiemelték: a közösségi közlekedés fenntartása kiemelten fontos a mindennapi élet, a gazdaság működtetése érdekében. A MÁV-Volán-csoport továbbra is biztosítja a folyamatos és biztonságos személy- és áruszállítást.

A vasúttársaság tájékoztatása szerint a járványügyi helyzetre való tekintettel 2020. november 11-től általános maszkhordási kötelezettség lépett életbe a MÁV-Volán-csoportnál:  a közlekedési járműveken érvényes maszkviselési kötelezettség mellett, a MÁV állomásain és megállóhelyein is kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. A maszk használatára figyelmeztető felhívás a közlekedési társaságok különböző utastájékoztató eszközein megjelenik, illetve a hivatalos weboldalakon és a közösségi média felületeken is felhívják a figyelmet a kötelező maszkhasználatra.

Az ukrán kormány a koronavírus-fertőzés elleni védekezésre hivatkozva több mint egy évvel ezelőtt, 2020. március 17-én állította le minden szomszédos országgal a nemzetközi vonatközlekedést. Az elmúlt 14 hónapban Kárpátaljáról kizárólag közúti határátkelőn lehet eljutni Magyarországra, ami sokaknak okoz problémát, fejtörést.

Kapcsolódó írásaink: 

Halló, itt a KISZó: Nemzetközi vonatközlekedés – leghamarabb augusztusban?

Megkérdeztük a MÁV-ot: mikor indul újra a vonatközlekedés Ukrajna és Magyarország között?

Egy éve nem közlekedik vonat Csap és Záhony között

Forrás:
KISZó/Fotó:KISZó-montázs
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó