Magánvélemény: A közjóról, járvány idején

A koronavírus-járvány mindenkit próbára tesz. S nemcsak egészségügyi szempontból. A fertőzés és a szövődményekkel járó életveszély mindent determinál. Sok, korábban fontosnak tartott érték zárójelbe kerül, másodlagossá, elhanyagolhatóvá vált.

Ezzel karöltve jár két véglet. A járvány „utóhatásaként” sokaknál fellép a teljes apátia, beletörődés, de legalább ugyanennyi emberből dühöt, elégedetlenséget vált ki a felgyülemlett szorongás, bizonytalanság, tehetetlenség.

Az ilyen körülmények közepette fokozódik a társadalomban amúgy is jelen lévő feszültség, és ennek kezelése próba elé állítja a mindenkori döntéshozókat. A felelős, a közjó szolgálatát komolyan vállaló politikus a járvány elleni védekezést szakemberekre bízza, és a társadalom bajainak enyhítésére koncentrál. Hisz nemcsak most, általában is ez lenne a teendője. Mindezek szellemében (amennyiben a megállapítást részben vagy egészében elfogadjuk) adott a kérdés: választott politikusaink megfelelő módon kezeli-e a társadalmi Covid tüneteit. A választ ki-ki meggyőződése, tapasztalatai, vérmérséklete szerint adhatja meg.

Ítélet helyett lássunk egy példát.

A Nép Szolgája parlamenti frakciója május tizedike körül dönt arról, hogy kezdeményezi-e Makszim Sztepanov leváltását – tájékoztatott David Arahamija. A hatalompárt parlamenti frakciójának vezetője kifejtette: a miniszteri poszt politikai tisztség, így Sztepanov döntéseiért politikai felelősséget visel.

„Figyelembe véve a vakcináció idején hozott elhibázott döntések sorát, úgy vélem, hogy valamilyen lépésre szükség van. Elképzelhető, hogy ez egy figyelmeztetés lesz…” – mondta Arahamija.

Az rendben van, hogy a miniszter politikus, s ilyen minőségében kell számon kérni. Az viszont ugyancsak aggasztó, amit a frakcióvezető tényként említ, hogy Sztepanov elhibázott döntések sorát hozta meg, s ezért figyelmeztetést kaphat. Ha valaki szó szerint élet és halál kérdésében hibázik, méghozzá sorozatosan, azt már késő figyelmeztetni. Hisz az ejnye-bejnyének lényegében annyi értelme van, mint ha ráolvasással harcolnánk a koronavírus ellen. S ezen már az sem változtat, ha esetleg menesztik a minisztert.
Ennyit a felelős, a közjó szolgálatát komolyan vevő politikáról.

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó