A kárpátaljai magyar anyanyelvi oktatás érdekében

Az anyanyelvi oktatásról tanácskoztak a magyar kisebbség vezetői az ukrán oktatási minisztériummal.

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma Vira Rohova miniszterhelyettes vezetésével online megbeszélést tartott a magyar kisebbség szervezeteinek képviselőivel az anyanyelvi oktatáshoz való jogok biztosításának feltételeiről.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Fiókintézete közösen kidolgozott és előterjesztett egy olyan alaptantervet és óratervet, amely megfelel az ukrán követelményrendszernek és emellett segíti a magyar indentitás megőrzését, írja a Kárpátalja.ma

A kárpátaljai magyar szervezetek a kidolgozott tanterv modell elfogadása mellett arra is kérték az oktatási és tudományos minisztérium képviselőit, hogy az ekvivalenciaszerződés fokozatok honosításával kapcsolatos szabályrendszerét francia mintára egyszerűsítsék.

A szervezetek írásban is megfogalmazták kérésüket, levélben fordultak Vira Rohova miniszeterhelyetteshez és Pacsay-Tomassich Orsolyához, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának államtitkárához, a magyar-ukrán oktatási munkacsoport társelnökéhez.

Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma hivatalos weboldalán osztotta meg az ukrán–magyar oktatási munkacsoport második ülésén elhangzottakat.

A május 12-én, Budapesten lebonyolított találkozón konstruktív és nyílt párbeszédet folytattak. A felek megvitatták az ukrajnai magyar nemzeti kisebbség oktatási szükségleteinek kielégítésével kapcsolatos kérdéseket.

A megbeszélés során Vira Rohova tájékoztatta magyar kollégáit arról, hogyan szeretnék a törvényeknek megfelelően biztosítani a magyar nemzeti kisebbségek oktatási jogait.

Elmondása szerint megőrzik a magyar nyelvű oktatást az általános középfokú oktatásban a törvény által meghatározott mértékben;

fenntartják a magyar osztályokkal működő intézményeket,

illetve bevonják a Kárpátalján dolgozó ukrán és magyar nyelvű szakembereket, különösen a kárpátaljai magyar ajkú pedagógusokat az új mintatantervek kidolgozásába, az ukrán mint államnyelv hatékony oktatásának biztosítása érdekében.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó