Szijjártó Péter bizakodó – Előrelépés történhet a kárpátaljai magyarság ügyében

szijjártó kuleba ungváron

Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a közép-európai országok külügyminisztereinek találkozója előtt kétoldalú megbeszélést folytatott Pozsonyban. Az egyeztetést követően Facebook-oldalán élőben jelentkezett be a magyar tárcavezető.

– Magyarország és Ukrajna kapcsolatai az elmúlt időszakban sajnos nem a pozitív forgatókönyvek szerint zajlottak  –  kezdte Szijjártó a beszámolóját. – Számos nézeteltérés volt és van is közöttünk, amelyeknek az elsődleges forrása a kárpátaljai magyarsággal szembeni ukrajnai fellépés. Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy az ukrán külügyminiszterrel fenntartott személyes kapcsolatot mindig is fontosnak gondoltam, mert ez lehetőséget ad arra, hogy még a legsúlyosabb konfliktusok időszakában is legalább a kommunikációs csatornákat nyitva tudjuk tartani.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az elmúlt napokban történtek bizonyos óvatos optimizmusra okot és lehetőséget adó előrelépések. Korábban megállapodtunk abban, hogy egy kétoldalú oktatási munkacsoport jön létre, amely annak a lehetőségét próbálja megteremteni, hogy az ukrán oktatási törvény keretein belül hogyan tudunk olyan megoldásokat elérni, amelyek a magyar nemzeti közösség számára a jelenleginél egy jobb helyzetet teremtenek oktatási szempontból. Ennek az oktatási munkacsoportnak tegnap volt a második ülése, ezt magyar oldalról a külügyminisztérium elnökli, mégpedig Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya nemzetközi ügyekért felelős államtitkár révén. A tegnapi napon úgy tűnik, hogy sikerült néhány olyan megoldást találni, amelyek segítenek abban, hogy a kárpátaljai magyar közösség a mostani törvény adta szabályok közepette is kedvezőbb helyzetbe kerül az anyanyelvhasználat tekintetében az oktatás területén – húzta alá Szijjártó Péter.

– Sikerült előrelépni az úgynevezett ekvivalencia egyezmény tekintetében is, amely azt jelenti, hogy kölcsönösen elismerjük az egymás országaiban kiadott diplomákat, végzettségeket szakképesítéseket, így azokat lehet használni munkavállalás céljából a másik ország területén is – jelentette ki a külügyminiszter.

A felek arról állapodtak meg, hogy a lehető legrövidebb időn belül összehívják a kisebbségügyi vegyes bizottság ülését is, amelyen lehetőség nyílik arra, hogy az oktatáson kívüli nehéz kérdéseket is megvitassanak.

– Óvatos optimizmusra okot adó, némi csekély előrelépések történtek a mostani nehéz helyzetben ezeket is meg kell becsülni – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Dmitro Kuleba pozitívan fogadta Szijjártó Péter azon javaslatát, mely szerint ismerjék el az egymás országaiban kiadott oltási és védettséget igazoló okmányokat, és engedjenek szabad utazást azoknak a magyar és ukrán állampolgároknak a két ország között, akik már megkapták az oltást. A javaslatot pozitívan fogadta Kuleba, annyit kért, hogy egyeztessen a kérdésről erről az illetékes egészségügyi minisztériummal. Azt ígérte az ukrán fél, hogy rövidesen választ adnak erre a kérdésre.

Felvetődött néhány hosszabb ideje húzódó ügy is, mint a Nagypalád–Nagyhódos közötti ukrán–magyar közúti határátkelő, valamint a záhonyi Tisza-híd felújításának a kérdése.

– A magyar oldal már elvégezte a munkát, így kizárólag az ukrán partnereken múlik, hogy lesz-e előrelépés ezekben a kérdésekben. Én azt kértem tőle, hogy hosszú évek munkáját követően, mondják meg őszintén, foglalkozzunk tovább ezekkel a kérdésekkel, vagy ne fektessünk bele energiát, mert eléggé frusztráló, hogy az ember éveken keresztül dolgozik valamin, mindig kapja a biztatást és a hitegetést, aztán egy idő után nem jön össze. Egy idő után ez gyanússá válik, hogy van-e szándék vagy nincsen – összegezte a tárgyalást Szijjártó Péter külügyminiszter.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó