Itt érheti el a szlovák D1-es autópálya az ukrán határt

Az autósztráda szlovák–ukrán államhatárig húzódó szakasza Tiszasalamonnál vagy Palágykomórócnál érheti el Kárpátalját – közölte a Kárpátaljai Megyei Közigazgatás sajtószolgálata.

Két új közúti határátkelő megnyitásáról – amelyet várhatóan elér majd a D1-es szlovák autópálya – egyeztetettek a napokban online formában a megye vezetői szlovákiai kollégáikkal.

Az egyik elképzelés szerint Tiszasalamon–Tiszacsernyő között létesülne az autópálya-határátkelő. A határállomás megnyitásáról még 2008-ban állapodott meg a két ország kormánya. Mára ez a projekt prioritást élvez a megyei közigazgatás fejlesztési tervei között. Az útszakasz a Páneurópai közlekedési folyosó északi elágazása lesz, amely összeköti egymással Prágát, Pozsonyt, Zsolnát, Kassát, Ungvárt és Lemberget. Szintén prioritást élvez a Palágykomoróc–Dobóruszka ukrán-szlovák közúti határárkelő megépítése, a földterületek kisajátítása mindkét projekt esetében megkezdődött.

A közlemény szerint a D1-es autópálya ukrajnai csatlakozásáról először 1997-ben született megállapodás, az akkori tervek alapján az ukrajnai Őrdarma és a szlovákiai Záhor között létesült volna határkelő, ám ez a tervezet a 24 év alatt kivitelezhetetlenné vált.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó