Fizetős autópályát akarnak Munkácstól Sztrijig

Az Ukravtodor azt tervezi, hogy állami megvalósítási engedéllyel megépít egy utat Szrij és Munkács között. Az autópálya áthaladna Lemberg és Kárpátalja megyén, és a Kijev–Csap autóút alternatívájaként szolgálna, írja a pershij.com.ua.

Május 20-án az ukrán állami illetékes ügynökség memorandumot írt alá egy török céggel arról, hogy előkészítenek egy javaslatot az új Sztrij–Munkács útszakasz építésére egy állami-magán partnerség keretében. A hivatalos beadvány értelmében a török cég a saját költségén kell hogy elkészítse a munkálatok megvalósításához szükséges leírást.

Az autópálya az M–06-os Kijev–Csap főút alternatívája lenne. A projekt kidolgozását még az idén tervezik, azt követően pedig pályázatot hirdetnek a közvetlen munkálatok elvégzésére.

Egyelőre nem sok információ áll rendelkezésre a munkálatok költségéről vagy pontos útvonaláról, mivel ez egy teljesen új projekt.

Mint ismeretes, Ukrajnában jelenleg nincs egyetlen fizetett autóút sem, illetve terv egy fizetett autópálya létesítésére,

amely kikerülné a lakott településeket, és gyorsabb, illetve biztonságosabb közlekedést tenne lehetővé.

Ehhez képest tavaly a Miniszteri Kabinet már elfogadta a fizetős autópályák használatáért kiszabható maximális összeget: a személygépkocsik számára 0,023 euró/km a tarifa, míg a teherautók és autóbuszok számára 0,045 euró/km.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó