Széljegyzet: Amit még a méhek sem éltek túl

Az ukrán sajtót keresztül-kasul bejárta a hír, mely szerint 8 millió méh pusztult el szállítás közben egy teherautó rakterében Kárpátalján. Nagy valószínűséggel az Ukrposta munkatársainak gondatlansága miatt hullottak el a méhcsaládok. A történet itt nem zárult le, a posta másnap bejelentette, hogy a szállítódobozok negyedében – összesen 400 darabot adtak fel ilosvai és nagyszőlősi méhészek a hágón túli megrendelőknek – csodával határos módon feltámadtak a szárnyas rovarok, amelyeket érthető módon nem veszik vissza a feladók. Egyre több a furcsaság az ügy körül, természetesen felvetődik a méhészek felelőssége is, de várjuk meg a vizsgálat eredményét, mielőtt ítélkezünk bárki felett.

Szabó Sándor

Azonban ennek kapcsán nem mehetünk el szó nélkül amellett, milyen káros folyamatok mennek végbe az ukrán postánál. Az Ukrposta hírlapterjesztői szolgáltatásának felszámolására irányuló lépései lapunkat és azon keresztül kedves és kitartó előfizetőinket, olvasóinkat is közvetlenül érintik. Az már évek óta látszik, hogy a posta a kevésbé jövedelmező üzletágaitól ugyan nem látványosan, de igen hatékonyan igyekszik megszabadulni. Valamilyen oknál fogva ezek közé tartozik az újságok kézbesítése is. Számos panasz érkezik olvasóinktól arra vonatkozóan, hogy késve vagy egyáltalán nem kapják meg az előfizetett újságot. Ezt a kézbesítők többnyire azzal a félrevezető indokkal magyarázzák, hogy nem jutott el hozzájuk a lap. Az ügyfélpanasz rendszerre jellemzően egyáltalán nem működik, az illetékesek elhárítják a felelősséget, akárcsak a méhes sztoriban is nyilvánvalóan erre játszanak. A napokban írtunk arról, hogy a nyugdíjak és a szociális támogatások kifizetését is elvennék az állami cégtől. A Nagydobronyi Postahivatal aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy továbbra is hozzájuk tartozzon a nyugdíjak és a szociális támogatások kézbesítése, hiszen ezzel többen is elveszíthetik a munkájukat, nem beszélve az idős emberekről, akiknek eddig házhoz vitték a juttatásokat.

A vidéki kirendeltségek elhanyagolt infrastruktúrája, a szolgáltatás minőségi elvégzéséhez szükséges eszközök hiánya, az alacsony bérezésből adódó munkaerőhiány… és még sorolhatnánk, az elmúlt években miért szüntettek meg vagy vontak össze több postafiókot. A hálózat gazdaságos üzemeltetésére hivatkozva az Ukrán Posta a mobil szolgáltatásban látja a jövőt. Nem véletlen, hiszen ezzel rengeteget spórolhat a vállalat. Nem kell fenntartani épületet, egy alkalmazott egyszerre több települést is le tud fedni. Ennek keretében az Ukrposta márciusban 1860 autóval bővítette gépjárműflottáját. A fejlesztés összköltsége 1,3 milliárd hrivnya. Az is jól látszik, hogy ebben az újrapozícionálásban komoly szerepet szánnak a csomagküldő szolgáltatásnak, amelyben láthatóan jelentős hátrányt kell ledolgozniuk. Ám a posta újradefiniálása olyan, mint a méhek pusztulása, a nem akarásnak csak nyögés a vége!

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó