Ukrajnában ismét drágul az étolaj

Egy hónappal azután, hogy a gazdasági, kereskedelmi és mezőgazdasági minisztérium egyezményt kötött az étolaj gyártókkal a termék exportjának korlátozásról, annak nagybani tonnánkénti ára 1 százalékkal 51,5 ezer hrivnyára csökkent, viszont kiskereskedelmi ára 4,5 százalékkal drágult, így már literenként 66,7 hrivnyát kérnek érte.

Hogy a szupermarketekben borsosabb áron kínálják a terméket, annak hátterében az áll, hogy a kiskereskedelmi árak túl lassan követik a nagykereskedelmi árakat, s a csomagolás is plusz költségeket emészt fel.

Az Ukrán Agrártanács elnökhelyettese szerint az étolaj drágulása világjelenség, mivel drágult a napraforgómag, s ebből kifolyólag a belőle készült termékek is. Azonban az ukrán kormány azon intézkedése, mellyel korlátozta a termék export mennyiségét, helytelen volt, mivel pánikot keltett a termelőkben. A szakemberek szerint az is törvénytelen, hogy a kormány beleavatkozik a mezőgazdászok azon jogába, hogy egyedül döntsenek saját termékükről.

Az export korlátozása gyakorlatilag a korábbi kvótamennyiség 98 százaléka, vagyis az export mennyisége nem lett kisebb, így az ukrajnai árakra sincs befolyással. Az intézkedés legfeljebb a mezőgazdászokat érinti negatívan. A szakemberek szerint inkább a létfontosságú élelmiszerek áfá-ját kellene csökkenteni.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó