Técső – van jövője a magyar anyanyelvű oktatásnak ● Kárpáti Igaz Szó

A Técsői Hollósy Simon Középiskolában is megszólalt a 2020-2021-es tanév végét jelző csengő. 11 végzős diák mondott búcsút kedves iskolájának. A szemekben megjelenő könnycseppek jelzik, ráeszméltek, hogy életük egy nagyon szép, gondtalan szakasza ért véget visszavonhatatlanul.

Bökényi Magdolna (Técső)

– Tavaly nem volt végzős osztályunk, idén tizenegyen ballagtak. Két tanulón kívül mindenki tovább szeretne tanulni valamilyen felsőfokú tanintézményben. Két diákot pedig aranyéremre jelöltünk – emeli ki Pávlik Tünde, az intézmény igazgatója. – 57 gyerek fejezte be a negyedik osztályt, akik, hála Istennek, mind maradnak. Az év folyamán 4 tanulót átírattak másik iskolába, mert a szülők nem tudtak segíteni nekik az online oktatásban, ugyanakkor a nyolcadik osztályba három tanuló jött a szomszédos településekről, s a nehézségek ellenére is jól érzik magukat nálunk. 38 szülő kérvényezte gyermeke felvételét az első osztályba, ami azt jelenti, hogy két osztályt indíthatunk.

Az elmúlt tanévben teljesen megújult az iskola aulája, szeptembertől pedig a Keleti Partnerség Programnak köszönhetően megindul az iskola tatarozása. A Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által meghirdetett programot még 2019-ben pályázta meg a Hollósy Simon Középiskola.

A Técsői Magyar Tannyelvű Líceumban 28 diáknak szólt a tanév és a gondtalan gyermekkor végét jelentő csengő. Öt diák a líceum befejezése után dolgozni szeretne, a többiek a továbbtanulás mellett döntöttek.

Az intézmény idén is felvételt hirdet a 7., 8., 9. osztályt befejezett diákok számára, és online felületet is biztosít a jelentkezőknek, ami azt jelenti, hogy interneten keresztül is benyújthatóak a kérvények.

Az oktatási reform sajnos tovább nehezíti az intézmény amúgy sem könnyű sorsát. Bár a líceum szerepel a Técsői kistérség költségvetésében, finanszírozni csak segítséggel tudja.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó