Ungvár fanatikus szerelmese – Soltész Péter festményeiből nyílt kiállítás

„Ha tájat festek, akkor is mindig az embert keresem, a mozgást, a dinamikát – ezt próbálom különböző eszközökkel érzékeltetni a vásznaimon.” – vallja Soltész Péter. A 75 éves kárpátaljai festőművész egyéni tárlatát Magyarország Ungvári Főkonzulátusán tekinthetik meg az elkövetkező hónapban.

Simon Rita

„Ahogy az a képeimen is látszik, nagyon szeretem Ungvárt. Itt születtem, itt tanultam és itt öregedtem meg.” – hangoztatja gyakran a művész, olykor könnybe lábadt szemmel. Alkotásaival szülőföldje fényét, illatát, levegője frissességét mutatja meg. Soltész Péter lírai tudósításokat tár a nézők elé a világ apró és nagy csodáiról. Munkái emberközpontúak, az emberről és az emberhez szólnak – hangzott el a megnyitón a művész életútjának méltatása Albertné Simon Edina konzul tolmácsolásában.

Buhajla József üdvözölte a megjelenteket, megkülönböztetett figyelemmel köszöntötte Soltész Pétert illetve feleségét, Gabriellát, akinek a megnyitó végén egy virágcsokrot is átnyújtott. Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja emlékeztetett, nem első alkalommal rendeznek kiállítást Soltész Péter műveiből – 2019-ben már volt szerencséjük bemutatni a festményeit.

– A művészet határtalan – jegyezte meg Andrij Seketa, a megyei tanács első helyettese. – Soltész úr magyar és ukrán elismerésekkel is büszkélkedhet, tagja mind a magyar mind pedig az ukrán képzőművészeti társaságoknak. Ez egyesítő tényező. Remélem a hasonló rendezvények erősíteni fogják a magyar–ukrán kapcsolatokat, és bízom benne, hogy a főkonzulátus folytatja ezt a művészetpártoló tevékenységét.

Vaszil Pinzenik kiemelte, a helyieknek büszkének kell lenniük az olyan nagymultú művészdinasztiákra, mint amilyen a Soltész dinasztia is. Ungvár alpolgármestere hozzátette, a városvezetéssel azon vannak, hogy népszerűsítsék a művészetet a fiatalok körében.

Olekszandr Bilak a megyei közigazgatás eurointegrációs, turisztikai és üdülési főosztályának vezetője úgy fogalmazott, örvendetes, hogy az ilyen ukrán–magyar barátságnak is kedvező hagyományokat sikerül felújítaniuk a karanténkorlátozások enyhítésével. Elmondta, a megyei közigazgatás mindig támogatta a művészeket, továbbá igyekszik elősegíteni a kultúrák közötti kapcsolatok fejlődését. Anatolij Poloszkov megyevezető nevében köszönetet mondott a külképviseletnek, hogy  évek óta teret és lehetőséget biztosít a kárpátaljai kortárs képzőművészek alkotásainak bemutatására, a művésznek pedig jó egészséget, kirobbanó alkotókedvet kívánt.

Borisz Kuzma megjegyezte, a művész fanatikusan szerelmes Ungvárba.

A város építészének nevezte Soltész Pétert, aki idealizálja a várost, és mesésnek, megismételhetetlennek látja.
Az Ukrán Képzőművészek Nemzeti Szövetsége kárpátaljai megyei szervezetének elnöke szerint a művész szerves része a városnak, nélküle már el sem lehet képzelni Ungvárt.

Soltész Péter mindenkit megnevettetett tiszta érzéseivel és őszinte gondolataival. Az ungvári alkotó megköszönte a feleségének, a családjának és a barátainak a támogatást, illetve a jelenlévőknek, hogy eljöttek, mindazoknak, akik lehetővé tették a kiállítást. Elmondta, örül, hogy a kiállítás összehozza az embereket.

– Ez az Ungvár már nem az az Ungvár, ami régen volt. Akkoriban a városnak volt lelke, karaktere, teljesen más hangulata volt – elmélkedett a művész. – De én még most is, amikor festek, a városnak azt a régi képét örökítem meg a vásznaimon, amilyennek látom és szeretem.

 

Soltész Péter Ungvár szülötte. Első önálló kiállítása 1987-ben volt. Azóta több megyei és országos tárlaton vett részt.

1995-től az Ukrán Képzőművészeti Szövetség tagja. 2000-től aktív résztvevője és társszervezője külföldi tárlatoknak, alkotótáboroknak Szolnokon, Hajdúszoboszlón, Vámospércsen, Mátészalkán, Gyulán, Szatmárcsekén, Budapesten, Debrecenben, Tiszapéterfalván.

Műveit különböző technikákban valósítja meg, de többnyire olajjal fest portrékat, tájképeket, csendéletet.

Alapító tagja és társelnöke a MÉKK Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesületének. Állandó résztvevője a Tiszaháti Munkácsy Mihály Képzőművészeti Alkotótábornak, a Munkácsy Mihály Képzőművészeti Egyesület csoportos kiállításainak. Tagja a Kárpátok Régió Kulturális Közhasznú Egyesületnek.

Gabriella, a művész úr felesége, fontos szerepet tölt be az alkotó munkásságában. Gyakran segíti a témaválasztást, ugyanakkor a legnagyobb kritikusa is. Soltész Péter elismerései között szerepelnek a Kárpátaljai Megyei Tanács és Közigazgatási Hivatal, az Ukrajnai Képzőművészeti Szövetség oklevelei, Hollósy Simon Képzőművészeti Díj – Kárpátaljai Magyar Nívódíj, a KMMI Munkácsy Mihály Emlékplakettje, a kárpátaljai megyei közigazgatás Boksay-Erdélyi Díja, illetve a Magyarország Köztársasági Elnöke által adományozott Magyar Ezüst Érdemkereszt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó