Emléktábla őrzi a múltat ● Kárpáti Igaz Szó

Összetartozás-napi rendezvények a Beregvidéken.

A Magyar Országgyűlés június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította, kifejezve, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Hegedűs Csilla

Ennek szellemében Beregszászban több helyszínen is megemlékeztek a 101 évvel ezelőtt történt szomorú eseményről. A Beregszászért Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából emléktábla-avatással egybekötött megemlékezést tartott az Európa-Magyar Ház udvarán. Dr. Zubánics László, a KMMI elnöke köszöntő beszédében kihangsúlyozta, június negyedikén még elevenebben él bennünk a nemzetet sújtó tragikus döntés,

de mindez arra is lehetőséget nyújt, hogy tanúságot tegyen a magyarság összetartozása mellett, valamint bemutassa a határokon átívelő kulturális gyökereket, a közös nyelv és nemzeti érzés egységét.

Kovács Abigél, a BorzsaVári Együttes szólistájának előadása után dr. Erdei Péter, a beregszászi konzulátus vezető konzulja köszöntötte a megjelenteket.

– Emlékezni szükséges, és kell is, illetve beszélni is kell a 101 évvel ezelőtt történtekről, hiszen ez a magyarság történetének egyik legnagyobb tragédiája. De a magyarságot ettől függetlenül a közös nyelv, a kulturális hagyományok és értékek mind a mai napig megtartották, s nemcsak a Kárpát-medencében, hanem szerte a világon – hangsúlyozta a diplomata.

Seremet Sándor, a Kárpátaljai Szövetség főtitkára a szervezet nevében szólt a jelenlévőkhöz, míg Csobolya József, a Beregszászért Alapítvány kuratóriumi tagja az alapítvány nevében osztotta meg saját gondolatait, illetve felolvasta Dalmay Árpád, a Beregszászért Alapítvány elnökének üdvözlő levelét.

A nemzeti összetartozás alkalmából állított emléktáblát Erdei Péter és Csobolya József leplezték le. A megjelent társadalmi és civil szervezetek képviselői elhelyezték a tisztelet koszorúit, majd közösen elénekelték nemzeti imádáságunkat, a Himnuszt.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó