Magánvélemény: Ljudmila Deniszova tényei

Van dolga bőséggel a parlament emberi jogi biztosának. Csupán az elmúlt két hónapban többször szólalt meg az ukrán polgárok jogainak védelmében. Mindannyiszor ugyancsak fájó problémákat érintett.

2020-ban 123 fiatalkorú végzett magával. 2021 négy hónapja alatt már 126 ilyen esetet jegyeztek fel. Erről Ludmila Deniszova, az Ukrán Legfelső Tanács emberi jogi biztosa számolt be.
A parlament emberi jogi biztosa nemrég azt közölte, hogy Donbászon a múlt évben a harcokkal kapcsolatos tragédiákban 18 civil halt meg, 89 pedig megsebesült. Ebben az évben a halálos áldozatok száma 7, a sebesülteké 10.

A két lesújtó adatsor között látszólag nincs semmi összefüggés. Ha csak az nem, hogy mindkettő növekvő tendenciát sejtet.

Az ombudsman felemelte szavát a nyugdíjasok érdekében is. Rámutatott: a tényleges létminimum kétszerese annak, mint amit gyakorlatilag a nyugdíjasok kapnak. Hogyan lehet megélni 2189 hrivnyából, ha ahhoz valójában minimum 4714 hrivnyára van szükség – tette fel a költői kérdést Deniszova.

„A nyugdíjasok 77%-a a szegénységi küszöb alatt él” – mondta.

Persze Ukrajnában sem mindenki kényszerül kuporgatni.

A Forbest Ukrajina közreadta a 100 leggazdagabb ukrán rangsorát. A kimutatás szerint a „százak” vagyona 2020-ban 42 százalékkal nőtt.

A legtehetősebb ukrajnai továbbra is Rinat Ahmetov, aki egy év alatt 2,8 milliárdról 7,6 milliárd dollárra növelte vagyonát. Nem panaszkodhat Viktor Pincsuk sem, ő 1,1 milliárddal lett gazdagabb, most 2,5 milliárd dollár felett rendelkezik. A „bronzérmes”, Kosztyantin Zsevaho szintén 1,1 milliárdot kasszírozott, a Forbest a jelenlegi vagyonát 2,4 milliárd dollárra becsüli.
2020-ban 0,8 milliárdot vágott zsebre Igor Kolomojszkij, így 1,8 milliárd dollárja van.

„Gyenge” évet zárt a volt államfő. Petro Porosenkónak „mindössze” 200 millióval, 1,6 milliárdra sikerült gyarapítani vagyonkáját, ezzel a korábbi 3. helyről a 7.-re esett vissza.

Horváth Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó