Stroke: mennyit szánnak a betegekre? │KISZó-interjú

Június 3: az agyvérzés megelőzésének napja Ukrajnában.

Ukrajnában minden év májusában kiemelten foglalkoznak az agyvérzés veszélyeire hívják fel a figyelmet és megelőzésének fontosságára. A stroke ugyanis jelenleg a fejlett országokban a harmadik, Ukrajnában a rosszindulatú daganatok mellett vezető halálok, évente több mint 120 ezer esetet regisztrálnak. Ha figyelembe vesszük, hogy az első számú kockázati tényező a magas vérnyomás, mely 11,5 millió ukrajnait érint, kiderül, minden negyedik lakos veszélyben van. Utánanéztünk. mire számíthatnak a stroke-os betegek, idén mi változik ellátásuk terén.

Magyar Tímea

– A tavalyi év folyamán az ezt célzó állami program keretében 58 ezer állampolgár részesült ingyenes ellátásban agyvérzése kapcsán. A legtöbb pácienst Kijevben, Harkiv és Dnyipropetrovszk megyében jegyezték – tájékoztatta a KISZó-t dr. Natalja Sutyak ideggyógyász. – A munkaképes korú lakosság a stroke következtében értékes éveket veszít, s sokszor élete végéig viselnie kell a betegség következményeit. A hozzátartozók számára is hatalmas anyagi teher egy ilyen beteg gondozása, rehabilitációja. Ennek kapcsán a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálat az állami garanciák keretén belül kiemelt helyen kezeli az ilyen betegek gyógykezelését. Ez többek között azt jelenti, hogy magasabb követelményeket támaszt az őket ellátó, a Szolgálattal szerződésre lépő egészségügyi intézményekkel szemben. Feltételként szabja meg a korszerű műszaki eszközparkot, a megfelelően képzett kádereket, a 24 órás ügyeletet. Ezen intézmények kiemelt állami támogatásban részesülnek.

2020 júliusában emelték az ellátás finanszírozását, így míg tavaly egy beteg ellátására 19 332 hrivnyát utaltak át a kórháznak, jelenleg ez az összeg 26 947 hrivnyát.

– Az agyvérzéses páciensek kórházi ellátása tehát ingyenes.

– Igen. Jogosult az ingyenes CT és laborvizsgálatra, a gyógyszerekre, fájdalomcsillapításra, a vérrögoldó kezelésre, kórházi étkeztetésre, a költségvetés terhére vásárolt szükséges eszközökre stb. Tudni kell azonban, hogy a súlyosabb esetekben, sajnos, az állam által biztosított összeg nem fedez valamennyi költséget. A szükséges ellátáshoz csupán hívni kell a mentőszolgálatot, mely a lakóhelyhez legközelebb eső szakintézménybe szállítja a beteget.

Az ország területén 191, Kárpátalján 9 egészségügyi intézmény szerződött a Nemzeti Közegészségügyi Szolgálattal az agyérkatasztrófában szenvedő betegek kezelésére.

– Hogyan bővül az agyvérzéses betegek ellátása az idei évben?

– Idén továbbra is ugyanúgy prioritást élvez a betegek ezen kategóriájának ellátása. A színvonalasabb kezelés érdekében újabb feltétele lesz a szerződéskötésnek az adott intézmény felvételi osztályának fejlesztése, amelyben trombolizist, vérnyomásmérést, EKG-ét, az invazív beavatkozások során fájdalomcsillapítást végeznek, oxigénszaturációt tudnak mérni.

Mivel ezen betegeknél rendkívül fontos, hogy minél előbb kórházba kerüljenek, a mentősök díjazását 5 százalékkal emelik amennyiben megfelelően intézkednek és az előírt idősávon belül szállítják a pácienst a szakellátó intézménybe.

Idén tovább bővül azon gyógyszerek listája, amelyeket az Elérhető gyógyszerek programon belül kedvezménnyel vagy ingyen szerezhetnek be az érintettek az agyvérzés megelőzésére és kezelésére.

– Nem árt felhívni a figyelmet arra, milyen tüneteknél szükséges mentőt hívni?

– A hirtelen fellépő erős fejfájás, a féloldali zsibbadás, az érzékelés hiánya vagy bénulás, a száj hirtelen „félrehúzódása”, a beszédértési nehézség, a látási zavar, a szédülés, egyensúlyzavar, járásbizonytalanság, eszméletvesztés, a zavartság, memóriazavar, az érzékelés, illetve a térbeli tájékozódás zavara egyaránt stroke-ra utal. Fontos, hogy a beteg a tünetek jelentkezése után négy és fél órán belül orvoshoz kerüljön, a vérrögoldó kezeléssel ugyanis jóval nagyobbak a gyógyulási esélyek.

– Megelőzésként mit tehetünk?

– Az egyik legfontosabb kockázatcsökkentő lehetőség a magas vérnyomás kezelése. Ez a krónikus vesebetegeknél különösen fontos. Ezenkívül minimalizálja kialakulásának esélyét a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly tartása, a stresszmentes életmód, a koleszterin- és vérzsírszint normalizálása, és a sófogyasztás minimalizálása. Egyszóval, az egészséges életmód.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó