Minszk helyett Finnország vagy Svédország, esetleg Budapest

Leonyid Kravcsuk, a donbászi konfliktus rendezésére hivatott háromoldalú kontaktcsoport ukrán delegációjának vezetője korábban kijelentette, hogy Belarusz a továbbiakban nem lehet a tárgyalások helyszíne – emlékeztet a Zn.ua.

Ukrajna első elnöke most megnevezte a szerinte szóba jöhető variációkat.  Kifejtette, az egyeztetések folytatására alkalmas valamelyik semleges állam, például Svédország vagy Finnország. Hozzátette: jelképes helyszín lehetne Magyarország, így utalva a Budapesti Memorandumra.

Mint ismeretes, 1994. december 5-én, Budapesten írták alá azt az egyezményt, mely biztonsági garanciákat nyújt az aláíró feleknek annak kapcsán, hogy Ukrajna csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez. A memorandumot eredetileg három atom-nagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá. Később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozatot adott ki. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító nukleáris fegyverarzenálját.

A 2014-es krími krízishelyzet kitörésekor az Egyesült Államok jelezte, hogy az orosz beavatkozás az Ukrajnának adott garanciákat szabályozó Budapesti Memorandum megszegésének minősül, és egyértelműen sérti Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó