Védettségi igazolvány már van, Covid tanúsítvány még nincs Ukrajnában

Ukrajnában már kiállítják a nemzetközi szabványoknak megfelelő oltási/védettségi igazolvány azok számára, akik a Covid elleni mindkét oltást megkapták (bit.ly/normy_zakon), közli az ukrán egészségügyi minisztérium.

Az oltási/védettségi igazolvány nem azonos a Covid tanúsítvánnyal (Covid paszporttal, zöld tanúsítvánnyal). A Covid tanúsítvány az Európai Uniós és a WHO szabványoknak megfelelően jelenleg még kidolgozás alatt áll, s a tervek szerint 2021. júliusától kerül forgalomba.

A számtalan különféle információ miatt a lakosság körében máris nagy a zavarodottság, sokan összetévesztik az iratokat. Mi a különbség a kettő között?

Az oltási/védettségi igazolvány azt bizonyítja, hogy tulajdonosa mindkét adag Covid-oltást megkapta. Ez egyelőre csupán papír alapú, s bármely, az egészségügyi rendszer elektronikus rendszeréhez kapcsolódó intézményben kiadhatják. A bizonyítványt a határátlépéshez használhatjuk, azon országokba belépve, amelyekben ezt elismerik.

A Covid tanúsítvány, melyet az EU Digital Green Certificate és a WHO Smart Vaccination Certificate mintájára készítenek, júliustól lesz elérhető, s nem csupán a megkapott oltásról tartalmaz információt, hanem tulajdonosa negatív PCR-tesztjéről, vagy arról, hogy felépült a koronavírusból. Elektronikus és papíralapú formában is kiadják majd, el lesz látva QR-kóddal. A tervek szerint két – egy Ukrajna területén és egy külföldön használatos – verzióban készül majd, olvasható a minisztérium Facebook oldalán.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó