Euro-2020: vigyázz, kész, rajt!

Június 11-én, pénteken este kezdetét veszi az eredetileg 2020-ra kiírt labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott bivalyerős csoportban mutathatja meg magát a világnak. Az egy hónapon át tartó seregszemle budapesti mérkőzéseiről a Kárpáti Igaz Szó 2 fős tudósítói csapata a helyszínről jelentkezik a KISZó Online platformjain.

Ez lesz a 16. kontinensviadal, eddig háromszor, 2000-ben (Belgium, Hollandia), 2008-ban (Ausztria, Svájc) és 2012-ben (Lengyelország, Ukrajna) fordult elő, hogy egynél több ország rendezzen, most viszont óriásit lépett előre az európai szövetség: 11 tagország 11 városában lesznek mérkőzések.

1960 és 1976 között fennálló négycsapatos formátum után a következő négy kiírásban nyolc, 1996 és 2012 között pedig már 16 gárda képviselhette magát. A 2016-os franciaországi rendezvényen jött a következő újítás, ekkor már 24-re bővült a mezőny, ennek egyik haszonélvezőjeként a magyar válogatott 1972 után először jutott ki az Európa-bajnokságra – és jutott a végső győztes Portugáliát is megelőzve csoportelsőként a nyolcaddöntőig.

Ezúttal hét város és hat ország debütál rendezőként, a spanyoloknál Sevillában nem volt mérkőzés az 1964-es viadalon, Azerbajdzsán (Baku), Dánia (Koppenhága), Magyarország (Budapest), Oroszország (Szentpétervár), Románia (Bukarest) és Skócia (Glasgow) pedig még egyáltalán nem volt házigazda kontinensviadalon.

A június 11-i nyitó mérkőzést a római Stadio Olimpicóban Olaszország és Törökország játssza le, az első Eb hatvanadik évfordulójára tervezett viadal végjátékának, az elődöntőnek és a döntőnek a londoni Wembley ad helyszínt, ahogyan az 1996-os rendezvény során is.

 

A budapesti Puskás Arénában – amely 67 215 fős befogadóképességével a hatodik legnagyobb létesítmény – három csoportmeccset, a Magyarország–Portugália, a Magyarország–Franciaország és a Portugália–Franciaország ütközetet, valamint az egyik nyolcaddöntőt (a hollandokat és ukránokat tartalmazó C csoport győztesének és a D/E/F csoportok valamelyik harmadik helyezettjének összecsapását) tartják meg. Minden helyszínen legalább három csoportmeccset és egy nyolcad/negyeddöntőt rendeznek meg.

A magyar és az ukrán válogatott kereteiről egyik korábbi cikkünkben olvashattak:

EURO-2020: íme, a magyar és az ukrán Eb-keret

Forrás:
KISZó/Index

Post Author: KISZó