Lehet-e Ukrajnába jönni Szputnyik-oltással? – megkérdeztük a határőrséget

sputnik vakcine border

Mától szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül attól, hogy milyen oltóanyagot kaptak – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közmédiának. Ezzel egy időben hasonló bejelentést tett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is saját Twitter-oldalán.

Ugyanakkor órákkal korábban az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) kiadott egy közleményt, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy az Ukrajnába történő beutazásnál csak abban az esetben fogadják el az oltási igazolványt, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott vakcinákkal történt az oltás. Ám mivel a világszervezet egyelőre nem hagyta jóvá a Szputnyik V orosz vakcinát, ez nem ad jogot az ukrajnai belépésre.

Tegnap több ukrajnai hírportálon is ellentmondó hírek és találgatások jelentek meg arról, hogy a megállapodással Ukrajna elfogadja-e a magyaroktól a Szputnyik V-vel beoltottak igazolását, mivel Kuleba erre konkrétan nem tért ki. A Hromadske hírportál megkereste ezzel kapcsolatban az ukrán külügyminisztériumot, ám választ nem kaptak a kérdésükre.

Mivel nem volt egyértelmű a helyzet péntek reggelre sem, megkerestük az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) sajtószolgálatát a részletekkel kapcsolatban, viszont többszöri próbálkozás ellenére sem vették fel a telefont. Ezért felhívtuk a DPSZU ingyenesen hívható telefonos forródrótvonalát (+380 800 218 808, mobiltelefonról hívható: 1598), ahol arra a kérdésünkre, beengednek-e az országba Szputnyik V vakcinával beoltottakat, azt a választ kaptuk, hogy keressük fel a WHO honlapját és ott tájékozódjunk, mely koronavírus elleni vakcinákat ismeri el a világszervezet. Mivel a Szputnyik V nincs köztük, a hatályos szabályozás értelmében ezzel az igazolással nem lehet beutazni Ukrajnába. A telefonügyeletes hozzátette, a szabályozás természetesen változhat. Végezetül azt tanácsolták, figyeljük a beutazással kapcsolatos friss információkat az Ukrán Állami Határőrszolgálat hivatalos honlapján.

Folyamatosan nyomon követjük az eseményeket, azonnal tájékoztatunk, amint változás történik.

 

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó