Az ingatlanpiac harcol a függetlenségéért │KISZó-portré

Bővítenék és tökéletesítenék a már meglévő szolgáltatások spektrumát.

A világjárvány nagyon sok, eddig megszokott tevékenység menetét írta felül. Az emberek bezárkózottsága, a folyamatos kijárási tilalmak új módszerek kutatására ösztönözte a vállalkozókat.

Csuha Ivett

Így van ez az ingatlanközvetítő irodák munkatársaival is. A többszöri hosszas megbeszélések, a közös kávézások helyett most már online formában – telefonon, interneten keresztül – tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel.

A felmérések azt mutatják, az idei év négy hónapja alatt az üzleti megbeszélések 70 százaléka történt ilyen módszerrel. A technika fejlődésének és az elektronikus eszközöknek köszönhetően ezeken a távkapcsolásos tárgyalásokon már az ingatlanról készült képek és videók is használhatóak.

Az ügynökök abban gondolkodnak, hogy megszervezik a család ingatlanközvetítője szolgáltatást is, amikor a szakember a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető lesz az ügyfél számára.

A szolgáltatások spektrumának bővítése és tökéletesítése új szabályok kidolgozását igényli. Eljött az ideje újratervezni az ingatlanközvetítők szakmai egyesületének felépítését is. A piac igényli az e téren dolgozó specialisták személyes felelősségének növelését, bizonyos etikai normák törvénybe foglalását.

Mint az ilyenkor lenni szokott, most is azt tapasztaljuk, hogy a politika beavatkozása a szakmai életbe megzavarhatja annak természetes fejlődését. Ennek bizonyítékául a szakemberek a parlamentbe nemrég benyújtott törvényjavaslatot említik.

Sokan úgy vélik, az új törvény szinte rátelepszik a piac szereplőire, megfosztva azokat az önálló szakmai egyesületekbe való tömörülés jogától.

Az, hogy központilag előírt szervezet irányítsa az ingatlanközvetítőket, hogy minden lakás, garázs, üzlet eladása kizárólag az ilyen csoportok közreműködésével jöhet létre, rombolja a piacot, felhajtja a szolgáltatások árát, ezáltal teljességgel elfogadhatatlan.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó