Képkiállítás és MSÚSZ-közgyűlés két meccs között │ KISZó-s EB-napló

Nemcsak a magyar válogatott hazai EB-meccseire jutottunk el a Budapesten töltött egy hét során, de egy fantasztikus képkiállításra és Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnökének, a Puskás-ügyek nagykövetének, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének baráti invitálására részt vettünk az MSÚSZ közgyűlésén és idei díjátadóján is.

Dunda György, Szabó Sándor (Budapest)

A magyarországi és a határon túli, többek között a kárpátaljai falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világának talán utolsó pillanatfelvételeiből nyílt kiállítás Budapesten, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítótermében, amely egy hónapig tekinthető meg. A Hátsó füves-kiállítás Csillag Péter újságíró és a résztvevő fotóriporterek öt évet felölelő, többszörösen díjazott, a Nemzeti Sportban, valamint önálló könyvben is bemutatott, közel százötven helyszínt érintő gyűjtésének felvillantása, hiszen a könyv leghatásosabb fotóit tekintheti meg itt az érdeklődő.

 A Nagy Béla Program támogatásával 2020-ban megjelent könyv szövegének írója, Csillag Péter a megnyitón elmondta, a közreműködő tíz fotós – Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi és Veres Viktor – kolléga munkái megerősítették abban, a futball kapcsán a sportág egyetemes nyelvén lehet olyan dolgokról beszélni, amelyek fontosabbak a labdarúgásnál is. A megnyitót követően a szerző a KISZó-nak elárulta, hogy nagyon várták a kárpátaljai kiutazást.

– Kalandosra sikeredett az út, részben azért is mert nagyon készültünk rá és nagyon buta, adminisztratív ostobaság miatt végül hónapokat csúszott a túra – emlékezett vissza Csillag Péter. – Egy nappal az utazás előtt derült ki, hogy nincs meg az útlevelem és nem tudtunk elindulni a megbeszélt időpontban Kárpátaljára. Végül 2017 szeptemberében sikerült kiutaznunk Mirkó István fotós kollégámmal. Nekem nagyon különleges élmény volt, mert úgy éreztem, hogy talán még inkább kidomborodik a foci emberi oldala ebben a határon túli régióban. Az a sokszor a hétköznapi nehézségekből táplálkozó erő, ami a falusi futballban jelen van és ami egy fejlettebb, anyagilag jobban segített környezetben nem annyira érvényesül. Sajnos a pénz jelenléte egyfelől fejlődést jelent, másfelől viszont ezeket az értékeket, kötődéseket és az emberi szálakat is gyengíti. A Hátsó füves sorozatnak a lényege az volt, hogy ezeket a még meglévő kötődéseket is a futballhoz kapcsolódó értékeket megtaláljuk, megmutassuk és sok más magyarországi helyszínhez hasonlóan ez Kárpátalján is sikerült. Fájdalmas volt látni azokat a küzdelmeket, amelyeket az ottani kis vidéki csapatok és játékosok vívnak a túlélésért. A könyvben is bekerült az a statisztika, mely szerint 2014 után a Beregszászi járásban drasztikusan csökkent a csapatoknak a száma. Mint kiderült, számunkra ennek különböző okai vannak, szerepet játszik ebben a gazdasági kilátástalanság, a kelet-ukrajnai háború, és az ezekhez szorosan köthető elvándorlás. Ezt az átalakulást és szomorú folyamatot testközelből láthattuk.

A kiállítás több mint félszáz fotója között egy Nagybégányban készült fotó kapott helyet, amely a helyi csapat hazai mérkőzésén készült. A zuhogó eső miatt egy ütött-kopott, meggypiros színű Ladából nézik a találkozót. Jellemző, hogy a korábban a beregszászi járási bajnokságban szereplő nagybégányi csapat azóta megszűnt.

Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója a megnyitón kiemelte, a szociofotók mutatják meg az igazi futball arcát. Ezt erősítette meg a 70-szeres válogatott Nyilasi Tibor, hangsúlyozva, a Ferencvárossal számos hírverő mérkőzésen játszott, amelyek hangulata a képeken látottakat idézte.

– Nem kell mondanom, milyen közösségi összetartó ereje van vidéken a templom, kocsma, futballpálya szentháromságnak, sajnos jó néhány pálya megszűnésével ez a kohézió lazulni látszik – fogalmazott a Fradi legendás játékosa és edzője. Hozzátette: „A múlt megismerése a jövő záloga.” A futball felejthetetlen pillanatait pedig a fotók örökítik meg a jövőnek.

Az egy nappal korábban Farkas József-díjas Mirkó István, a Magyar Nemzet fotóriportere, aki többek között a kárpátaljai fotósorozatot is készítette, a KISZó helyszíni tudósítójának elmondta, hogy nagyon rosszul indult az egész út, ugyanis az első napon egy hatalmas esőzést követően beázott az egyik objektíve, majd a fényképezőgépe is, ami ezt követően teljesen használhatatlanná vált, így a fotóanyag jelentős része mobiltelefonnal készült.

– Az itt kiállított Nagybégányban készült Zsigulis fotó is telefonnal készült – jegyezte meg. – Szerencsére ez nem látszik a képek minőségén, viszont jól tükrözi az élethelyzetet. A kelet-magyarországi Hajdúböszörményben láttam meg a napvilágot, így korábban is jártam már Kárpátalján, így nagyjából tudtam mire számíthatunk. Csodálatos az ott élők vendégszeretete, remek emberekkel volt szerencsénk találkozni, segítőkész volt mindenki. Szomorúsággal tapasztaltuk, hogy a futball „legalja”, ami a falvakban élők számára épp a legteteje, az ugyanúgy kihalóban van, mint Magyarországon.

Az elkövetkező hónapokban rangos vidéki helyszínre költözik a képgyűjtemény: az először Budapesten látható fotóválogatás adja az alapját a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban augusztus 17-én nyíló, a falusi futball egyedülálló világát megidéző Hátsó füves-kiállításnak.

Illusztris és egyben stílszerű színhelyen, a Városligeti Műjégpálya épületében, a labdarúgó Eb hivatalos szurkolói zónájában zajlott a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) idei közgyűlése és díjátadója. Szöllősi György elnök (egyben a Nemzeti Sport-csoport főszerkesztője) beszámolóját és a további jelentéseket elfogadta a tagság. A nívós eseményen volt szerencsénk testközelből megtekinteni a győztesnek járó Európa-bajnoki serleget! Mások mellett találkozhattunk és megismerkedhettünk az év szakkomentátorának megválasztott korábbi szövetségi kapitánnyal, Bozsik Péterrel, akinek az édesapja – ki ne tudná?! – Bozsik Jòzsef “Cucu”, az Aranycsapat egyik legendája. Fradistaként nagy öröm volt kezet fogni az ősfradista Bánki József “Dodival”, a Gyulai István-díjjal kitüntetett Zöld és fehér magazin főszerkesztőjével, az öregfiúk csapatának játékos-menedzserével, a Digi Sport szakértőjével, aki anno azzal utasította el a Honvéd csábító ajánlatát, hogy csak akkor megy majd Kispestre, ha elalszik a metrón…

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó