Beregszászi Vásár – 2021 • Kárpáti Igaz Szó

Bátran állíthatjuk, hogy a másfél évnyi szünet után az emberek ki voltak/vannak éhezve a rendezvényekre, az ünnepségekre.

Hegedűs Csilla

Beregszász lakosai is így voltak ezzel, ezért is ért mindenkit kellemes meglepetésként, hogy a hétvégén, péntektől vasárnapig vásárt tartanak a város főterén. A háromnapos eseményre megannyi árus, kézműves, borosgazda, sajtkészítő, festő és szakács érkezett, hogy kínálják portékáikat, és egyúttal ők is jól érezzék magukat a Vérke-parti városban.

Pénteken már a kora reggeli óráktól utcai kirakodóvásárra került sor a Kossuth téren, a saslik illata messziről csábította az ínyenceket, mint ahogy a hegy ízletes levét kínáló borosgazdák is.

Ünnepélyes megnyitója is volt a vásárnak, amit a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola mazsorettjének és fúvószenekarának ünnepi felvonulása előzött meg.

A nagyszínpadra felhívták a városba érkező vendégeket, akik között ott volt Íjgyártó István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Buhajla József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja, Szilágyi Mátyás, a beregszászi konzulátus főkonzulja, Péter Csaba megyei képviselő, Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Zubánics László, az UMDSZ elnöke.

– Jó dolog, hogy másfél éves kényszerszünetet követően végre ismét szokásos, népi rendezvényt tarthatunk városunkban. Meggyőződésem, hogy mindenki szeretett volna már újra részt venni a vásári forgatagban, megkóstolni a finom ételeket és italokat, koncerteket nézni, találkozni barátokkal – kezdte ünnepi köszöntőjét Babják Zoltán. Hozzátette, a karanténos korlátozások gyermekeinket is megfosztották attól, hogy a színpadon mutathassák be a tehetségüket.

– Most viszont ismét mindenki élvezheti kistérségünk csillagjainak fellépését, szerepét. A vásárt elsősorban közösségünknek szerveztük meg, de örülünk a vendégeknek is, így a díszvendégeinknek, akik fontosnak tartották, hogy velünk osztozzanak a rég várt ünnep örömében – mondta a Beregszászi kistérség polgármestere, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a vásári hangulat megteremtéséhez. A művészeti kollektíváknak, azok vezetőinek, borászainknak, az árusoknak és a kézműveseknek.

Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke kifejtette, Kárpátalja a koncertek, a fesztiválok, a vásárok vidéke, az ételek és italok ízletesek, a gyerekek tehetségesek. Mindezt a mai nap is igazolja, ehhez kívánt az elnök jó szórakozást mindenki számára.

Abban pedig nem volt hiány, hiszen a színpadot azonnal a helyi tehetségek, hagyományőrzők, énekesek és táncosok foglalták el. A Kodály Zoltán Művészeti Iskola diákjainak és tanárainak koncertprogramja után Polina Dzopko, a Beregszászi Városi Tanács Művelődési és Szabadidőközpontja vokális szakkörének tagja lépett színpadra, őt Seres Tímea és lánya, Leila, ugyanezen vokális szakkör tagjai követték. A helyi tánccsoportok közül fellépett az Atasz, a Street Dance, a Harmónia versenytáncklub és számos szólista énekes.

Az ünneplés másnap, azaz ma sem maradt el, az utcai kirakodóvásár mellett sor került a Beregszászi kistérség asztalitenisz-kupájára, s a színpadot ezúttal a kistérséghez tartozó településekről érkező hagyományőrzők, népi táncosok és énekesek foglalták el. Színpadra lépett a badalói művelődési ház tánckollektívája, a halábori művelődési ház Tiszavirág tánckollektívája, az oroszi művelődési ház Kökörcsin színjátszó csoportja, a mezővári művelődési ház Nefelejcs tánckollektívája, a gecsei művelődési ház Kék Viola tánckollektívája, a kígyósi művelődési ház Szederinda tánckollektívája. Továbbá a csomai művelődési ház Bokréta folklórcsoportja, a csetfalvai tánckollektíva, a benei Gyöngyvirág és Szélrózsa folklóregyüttesek, az oroszi Hangraforgók Könyvtári Kör citeraegyüttese.

Vasárnap járási labdarúgó-bajnokságon az FC Beregvidék (Beregszász) – FC Teszla (Szőlősvégardó) csap össze a Barátság stadionban.

Post Author: KISZó