Vigyázat: már támadnak! │KISZó-háttér

Amit a kullancscsípésről tudni érdemes.

A kullancsok az évnek ebben az időszakában mindig beszédtémát képeznek mind az orvosok körében, mind a közösségi hálókon. Ez nem véletlenül van így, hisz számos veszélyes betegséget terjesztenek. Az embereket és állatokat is veszélyeztető kórok közül az emberek szempontjából a legveszélyesebb betegségek a kullancsencephalitis, a Lyme-kór, az anaplazmózis, a Krím-Kongó vérzéses láz, a tularemia. Kárpátalján tavaly öt hónap alatt tíz, idén három Lyme-kóros eset fordult elő.

Magyar Tímea

– A veszélyes vérszívót ma már nemcsak egy erdei kiránduláskor, hanem akár saját kertünkben üldögélve is „beszerezhetjük”. Sőt, órákkal azután is befúrhatja magát testünkbe, miután már visszatértünk otthonunkba, ugyanis megmarad a ruhaneműn, más tárgyakon. De a virágokkal, a kutyával is bekerülhet a házba – tájékoztatta lapunkat Szvitlana Pica, az egészségügyi minisztérium megyei laboratóriumának helyettes vezetője.

A kullancs-encephalitist (agyvelőgyulladás) és a veszélyes Lyme-kórt is terjesztő parányi élősködőktől a rovarriasztók és a gondos vizsgálat védi meg az embert.

Az agyvelőgyulladásból a megbetegedettek döntő többsége 3-4 hét alatt szövődmények nélkül felgyógyul, de előfordulhat végleges izombénulás, sőt, nagyon ritkán, halál is.

– A kullancs által okozott agyvelőgyulladás tünetei nem specifikusak, de lefolyása jellegzetes. A betegség kezdetén az influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, lázzal és végtagfájdalommal. Ezután 1-3 nap tünetmentesség következik, majd a beteg ismét lázas lesz, emellett szédülés és hányás jelentkezik nála. A betegség későbbi fázisában alakul ki a központi idegrendszeri gyulladás, ezért járhat későbbi bénulással a betegség. Az esetek harmadánál fordul elő átmeneti bénulásos tünet – magyarázza a szakember.

Szvitlana Pica elmondása szerint a másik leggyakoribb bakteriális fertőzésre, a Lyme-kórra akkor kell gondolni, ha egy-két hét után a szúrás helyén gyorsan terjedő pirosság jelenik meg. Ez pár héten belül kezelés nélkül is elmúlhat, a beteg azonban nem gyógyul meg. Megnagyobbodnak a nyirokcsomók, megbetegedhetnek az ízületek, a belső szervek s az idegrendszer is. Ezért kullancscsípés után feltétlenül forduljunk orvoshoz.

– A legtöbb embert az érdekli, mi a teendő kullancscsípés esetén?

– Először is ne pánikoljunk, hisz nem minden kullancs fertőző. Amennyiben hazaérkezésünk után kullancsot találunk magunkon, forduljunk orvoshoz, aki szakszerűen megszabadít bennünket a kis vérszívótól.

Sajnos, az emberek többsége először megpróbálja önállóan eltávolítani a kullancsot, többségüknél ilyenkor bent marad annak a feje a bőrben, s csak a sikertelen próbálkozás után fordul szakemberhez.

Ha nincs lehetőségünk orvoshoz menni, igyekezzünk úgy eltávolítani a kis parazitát, hogy ne szakadjon bele a feje. A csípés helyét töröljük át szeszes vattával, s amint alkalom nyílik rá, forduljunk orvoshoz. Ne kezdjünk el önállóan antibiotikumot szedni. Amennyiben pirosodást észlelünk a csípés helyén, azonnal keressük fel a szakembert.

– Felhívnám a vidéken élők figyelmét arra, hogy rendszeresen oltassák be házi kedvenceiket, ugyanis a kullancs csípése gyakorta vakságot okoz az állatoknál – figyelmeztet a szakember.

Ukrajnában a kullancs-encephalitist elleni védőoltás nem tartozik a kötelező oltások sorába. Ezért aki szeretné, a magánklinikákon rendelheti meg a szert és ott vakcináltathatja magát.

Ám ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket, nyugodtan hódolhatunk a természetjárásnak. Kiránduláskor ajánlatos zárt ruházatba öltözni. Viseljünk magas nyakú, hosszú ujjú pulóvert, alul zárt nadrágot. Ruhánk legyen világos, hogy könnyen át tudjuk vizsgálni magunkat és társainkat, hogy az öltözékre került kullancsot azonnal észrevehessük. Nem feledkezhetünk meg a fejfedőről sem. Biztonságunkat fokozhatjuk a különböző kullancsriasztó szerekkel.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó