Momentum Doctorandus 10 – Jubileumi találkozó I.

Idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a Momentum Doctorandus. Az első 10 év egy társadalmi szervezet életében hosszú és megpróbáltatásokkal teli időszak, hiszen ekkor esik át az első erőpróbákon, ekkor kell megtalálnia a tevékenység legideálisabb formáját, kijelölni a fő feladatokat, az együttműködés módszereit.

Egy csapatnyi fiatal 10 évvel ezelőtt életre hívta a Momentum Doctorandust, hogy számon tartsa, összefogja a kárpátaljai magyar doktoranduszokat, segítse őket a tudományos életbe való integrációjukban. Az évek során a szervezet kiemelt céljává vált a tehetséges kárpátaljai magyar fiatalok segítése is. A szervezet sikeresen vette az akadályokat, és szép eredményeket ért el az elmúlt évtized során. Ennek megünneplésére június utolsó hétvégéjén a balatonföldvári Riviera Park Hotelben rendezték meg a Momentum Doctorandus találkozóját.

Az alkalmat Fazekas Andrea, az MD elnöke nyitotta meg, majd felkérte a szervezet korábbi elnökeit, dr. Ferenc Viktóriát, dr. Kovály Katalint és Kosztur Andrást, hogy tartsák meg ünnepi köszöntőiket.

A korábbi vezetők, a szervezetben végzett áldozatos munkájukért, emléklapban is részesültek.

Az MD jelenlegi elnöksége rövid videós összeállítással is készült, hogy még színesebben felelevenítsék a szervezet egy évtizedes munkáját. Majd kerekasztal-beszélgetésre került sor Miben áll egy civil szervezet sikere? címmel. Az eszmecserét Turányi Tatjana, a Scientia Denique főszerkesztője, az MD egykori alelnöke vezette. A tanácskozáson részt vett: dr. Ferenc Viktória, az MD alapító elnöke, dr. Séra Magdolna, a Magyar Doktorandusz Közösség egykori koordinátora, az MD egykori alelnöke, dr. Bajcsi Ildikó, a TéKa (Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása) elnöke és Pató Viktória Lilla, a DOSZ (Doktoranduszok Országos Szövetsége) nemzetközi ügyekért felelős alelnöke. A találkozó hivatalos részét szabad program követte, hogy a résztvevők kihasználhassák a nyári Balaton-part adta lehetőségeket.

Mivel a szervezet tagsága és partnerei Kárpátalján és Magyarországon is tevékenykednek, valamint a jelenleg még mindig tartó pandémiás helyzet nem teszi lehetővé a teljesen szabad határátkelést, ezért a Doctorandus-estekhez hasonlóan két helyszínen, két alkalommal kerül megrendezésre a találkozó.

A kárpátaljai összejövetel előreláthatóan ősszel lesz.

A találkozó az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósult meg.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó