Kopriva Attila jubileumi tárlata Ungváron ● Kárpáti Igaz Szó

A Kvintesszencia című kiállítás Kopriva Attila munkácsi művész eddigi alkotói tevékenységének összegzése. Az ünnepélyes megnyitóra a festő 50. születésnapján került sor. A tárlat a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal, a Kárpátaljai Megyei Tanács és az Ukrán Nemzeti Művészeti Szövetség szervezésében került bemutatásra. A festmények a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban tekinthetőek meg.

Varga Brigitta

Erfán Ferenc múzeumigazgató kiemelte, a 70 alkotásból álló kiállítás betekintést nyújt a festő, szobrász és iparművész sokoldalú tehetségébe.  Kopríva Attila festészete a kárpátaljai festőiskola hagyományaira épül. Köszöntötte a művészt Borisz Kuzma, az Ukrán Nemzeti Képzőművészeti Szövetség kárpátaljai szervezetének elnöke is.

‒ Kopriva úr magyar és ukrán elismerésekkel is büszkélkedhet, tagja mind a magyar, mind pedig az ukrán képzőművészeti társaságoknak. Mindemelett kiváló oktató is – jegyezte meg Ivan Nebesznik, a Kárpátaljai Erdélyi Béla Képzőművészeti Akadémia rektora. ‒ Diákjai kedvelik és tisztelik.

Jevhen Tiscsuk, a megyei művelődési, nemzetiségi és vallásügyi főosztály vezetője azt emelte ki, hogy rendezőként irigyli a művészeket. Míg ő forgatókönyv írásakor a színészek adottságait, a dekorációt vagy éppen a zenét használja kifejezőeszközként, addig a művészek érintéssel képesek érzéseiket és gondolataikat kifejezni.

‒ Mindig igyekszem őszintén cselekedni.

Próbálom meglátni a szellemi értékeket és kompozíciókat, mert ezek adnak ihletet alkotásaimhoz. Nem állok meg, továbbra is dolgozom, művésztársaimmal folyamatos alkotói keresésben vagyok, mert ez életem kvintesszenciája.

Alkotói pályámat egy fához hasonlíthatom, mely a földbe gyökerezik, onnan táplálkozik, majd évről évre megújul és termést hoz ‒ köszönte meg az elismerő szavakat Kopriva Attila.

A kiállítás július 15-ig tekinthető meg.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó