KISZó-kérdés: Önt megviseli a kánikula?

Állítólag az elmúlt száz év során nem mértek olyan magas hőmérsékleteket Ukrajnában és a környező országokban, mint ezekben a hetekben, s a meteorológusok júliusra is negyven fokos meleget jósolnak. A szokatlanul forró nyár nem csak a betegeket, az időseket viseli meg, mindenkire hatással van.

Magyar Tímea

Legutóbbi interaktív Facebook-os felmérésünkben arról kérdeztük olvasóinkat, megviseli-e őket a hirtelen jött kánikula. A válaszadók nagy része igennel szavazott, vagyis a többséget, ahogyan várható volt, nyilvánvalóan meggyötri a hőség.

– A mostani kifejezetten erős és tartós hőhullám a hűvösebb tavasz után szinte sokkolta a szervezetet, mivel nem volt idő az átállásra. Már nemcsak a frontérzékenyeket, az időseket, a krónikus betegeket, a kisgyermekeket kínozzák a magas pluszok, hanem az egészségeseket is – erősítette meg lapunknak dr. Mihajlec Gréta ungvári családorvos. – 30 fok felett már ők is sokkal figyelmetlenebbek, agresszívebbek lehetnek, főleg, ha éjszakánként a fülledtségtől nem tudnak aludni.

Ez akár figyelmetlenséghez, balesetekhez vezethet, de a vérkeringésre is hatással van, megnő az infarktus és az agyvérzés veszélye.

A szakember magyarázata szerint tartós melegben nő az embólia, a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam, a depresszió is. Sajnos, akik érzékenyek a melegre, már két órával a melegfront érkezése előtt érzik annak közeledtét. A tünetek  ingerlékenységben, csökkenő teljesítőképességben, idegfeszültségben, szapora légzésben és szívműködésben, étvágytalanságban jelentkeznek.

Az erre fogékonyak ilyenkor fokozottan érzékelik a zajt, a fényt, növekszik a sírásra való hajlam, csökken az összpontosító képesség, hamarább jelentkezik a fáradtság, a depresszióra hajlamos  emberek nyomott hangulatba kerülnek.

A mozdulatok kapkodóvá, ügyetlenebbé válhatnak, nagyobb az eshetősége a gyomor- és az orrvérzésnek, a vérnyomás-ingadozásnak, emelkedik a vércukorszint, romlik a cukorbetegek állapota.

Ilyenkor jól jön egy csésze  nyugtató hatású tea kamillából, levendulából vagy citromfűből. Csökkentsük a minimumra a stresszt, az idegeskedést, töltsünk minél több időt hűvös helyen, ajánlja a szakember.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó