Lengyelországi idénymunkán veszítette el a karját

A lengyel bíróság ítéletet hozott a lucki Aljona Romanenko ügyében. A nő három és fél évvel ezelőtt egy lengyelországi mosodában dolgozott, ahol súlyos sérülést szenvedett. Karja a vasalóhengerek közé szorult, a végtagot amputálni kényszerültek.

Csuha Ivett

A tragédia még 2017. december 15-én történt Lubonban. A mentők a szerencsétlen incidens után 40 perccel érkeztek a helyszínre. A végtagot nem sikerült megmenteni.

A tárgyalás 2019-ben kezdődött. A munkáltatót azzal vádolták, hogy elmulasztotta megtanítani Romanenkónak a munkavédelem alapjait és az eszköz használatának szabályait. Emellett azt is a szemére vetették, hogy a személyzettel nem végeztetett orvosi vizsgálatot, és a vasalóhelyiség sem volt felszerelve megfelelő védőeszközökkel.

A tulajdonos tagadta bűnösségét. Véleménye szerint Aljona beszélt és értett lengyelül.

„Láttam munkavégzés közben, tudta, hogyan kell használni a gépezetet. Úgy vélem, szerencsétlen baleset történt… Szerintem ez a munka olyan egyszerű, hogy ha valaki dolgozni akar, megtanulja” – fejtette ki Robert S. mosodatulajdonos.

Ezzel szemben Aljona Romanenko azt mondta, nem ismerte elég jól a lengyel nyelvet: kicsit értette, ám nem beszélte. Az első munkanapon megmutatták neki, hogyan kell felakasztani az ágyneműt. Megpróbálta, de nagyon nehéz volt. Hozzátette: a baleset során eszméleténél maradt. A többiek siettek a segítségére, egyikük biztonsági övet tekert a karjára a vérzés megállítása érdekében.

A nő azt állította, sérülése után munkáltatója nem érdeklődött hogyléte felől.

Az illetékes bíróság bűnösnek találta a tulajdonost közvetlen életveszély előidézésében és tartós fogyatékosság okozásában.

A helyi média szerint tízhónapos börtönbüntetésre ítélték, melyet három évre felfüggesztettek. Emellett 250 napnyi bért és 40 ezer zloty (10 560 dollár) kártérítést kellett fizetnie.

A tárgyalóteremből kilépve Aljona Romanenko kijelentette, elfogadja az ítéletet, nem tervez fellebbezni ellene. A munkáltató ügyvédje a bíróság határozatának írásbeli indokolását várja, amely után dönt a fellebbezésről.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó