Utazási korlátozás: az Európai Unió felvette Ukrajnát a biztonságos országok listájára

Ukrajna esetében feloldja a koronavírus-járvány miatt elrendelt utazási korlátozásokat az Európai Unió Tanácsa – közölte az UNIAN hírügynökség Rikard Jozwiakra, a Szabadság Rádió újságírójának Twitter-bejegyzésére hivatkozva.

Az Európai Unió tagországainak 27 nagykövete szerdán megállapodott abban, hogy felveszik Ukrajnát a biztonságos úti célokkal rendelkező országok listájára. Jozwiak posztjában megjegyezte, hogy az új országlistát július 15-én, csütörtökön teszik közzé hivatalosan. Hozzátette: ezt megelőzően július 1-én tíz országot minősítettek a járványügyi szempontból biztonságosnak: Örményország, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Brunei, Kanada, Jordánia, Montenegró, Katar, Moldova és Szaúd-Arábia.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök is megerősítette, hogy az EU felvette Ukrajnát a járványügyi szempontból biztonságosnak tekintett országok listájára.

“Az Európai Unió felvette Ukrajnát az úgynevezett „zöld listára”, és javasolja az utazási korlátozások feloldását az ukrán állampolgárokkal szemben. A végső döntés a tagállamokon múlik, de az EU zöld utat adott Ukrajnának” – fogalmazott a kormányfő.

Az EU-tagországok ugyanakkor önkéntesen megkövetelhetik a beutazóktól a negatív tesztet vagy a kötelező karantént.

Forrás:
KISZó/UNIAN

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó