Tamási Benjámin itthon kamatoztatná tudását │KISZó-portré

„Az állatorvos az emberiséget gyógyítja”

Tamási Benjámin igazi elhivatottságot érez a szakmája iránt. Azért ment külföldre, hogy még több tapasztalatot szerezzen, és azt a tudást itthon kamatoztatva saját állatorvosi rendelőt nyithasson. Már most arra törekszik, hogy segítsen a környékbeli gazdáknak. Hasznos ismeretterjesztő anyagokat is megoszt az általa létrehozott internetes csoportban.

Simon Rita

– Mi indított el ezen az úton?

– Már gyerekként tudtam, hogy az egészségügyben szeretnék tevékenykedni. Mindig is segíteni akartam, sokat imádkoztam azért, hogy a Jóisten ilyen útra tereljen. Most is érzem a vezetését – mondja a 23 éves csongori fiatalember. – Az általános iskola után medikusképzőbe felvételiztem. Munkácson szerettették meg velem az egészségügyet. Választhattam aközött, hogy az embereket vagy az állatokat akarom gyógyítani. Rájöttem, az előbbieket nagyon sajnálom, az nem menne hosszú távon, így döntöttem az állatorvosi szakma mellett. A kedvenc tantárgyam a sebészet volt. Már a szakképzőben belevésték a fejünkbe azt a mondást, miszerint az állatorvos az emberiséget gyógyítja. A hús minősége, amit megeszünk, a környezet tisztasága rajtunk is múlik. Ezt a mai napig szem előtt tartom, ezért szeretném minél magasabb szinten végezni a munkámat, hogy ezzel az embereknek is segítsek.

– Tanulsz és Magyarországon gyűjtesz tapasztalatokat.

– Hajdúböszörményben dolgozom egy sertés-, illetve szarvasmarhatelepen, valamint önszorgalomból egy állatorvosi rendelőbe is bejárok. Gyakorlatnak indult, végül ittmaradtam. A telepen állatorvosi szaksegéd vagyok már másfél éve.

Ha nem jövök Magyarországra, valószínűleg nem látok és végzek élesben olyan vizsgálatokat, kezeléseket, szaporodásbiológiai programokat, amelyek mélyebb rálátást adnak ezekre a folyamatokra.

Ezért nagyon hálás vagyok. Sokat lendített rajtam, hogy „bevetés” közben láttam dr. Lajos Balázst és dr. Szabó Jánost. A kisállatrendelőben szintén megtapasztalhattam, milyen is egy műtét, ivartalanítás, vénás gyógyszeradagolás. Mindez hozzájárult a fejlődésemhez. Most már a diplomám is megvan, amit a Lembergi Állatorvosi Akadémián szereztem általános állatorvosi szakon. A továbbiakban szakállatorvosira készülök, még másfél év a mesterképzés.

A kisállat- és a sertésgyógyászat között vacillálok. Ez a kettő érdekel leginkább, ebben látok potenciált.

– Otthon már ismernek.

– A környékbelieknek szoktam segíteni egy-egy esetben, ha hívnak. A szüleimnek és a nagyszüleimnek köszönhetem, hogy elindultam az úton. Ők most is támogatnak abban, hogy segítsünk a helyieknek, látják, hogy ez szívügyem.

– Edukációt is végzel a világhálón.

– Létrehoztam egy csoportot a legnagyobb közösségi oldalon Az állatokért és az egészségükért megnevezéssel. Próbálom oktatni és figyelmeztetni az embereket, hogy mire figyeljenek, mi minek a jele, hogyan védekezhetnek bizonyos betegségek ellen. Szerintem ez nagyon fontos, igen kevesen vannak tisztában az általános tudnivalókkal. A kánikulára való tekintettel nemrég arról tettem közzé egy posztot, hogyan működik az állatok hőszabályozása, mire ügyeljenek, nehogy hőgutát kapjon a kis házikedvenc vagy haszonjószág. Nem egyszerű ez a szakma, rengeteg tudást kell felszedni az évek során, és, nem utolsó sorban, jó gyomor is kell hozzá. Ahány állat, illetve faj, annyi opció.

Mindegyik máshogy vészeli át a betegségeket, a tünetek sem azonosak néha. Ezek felismerése még nekünk is nagy kihívás, nemhogy az átlagembernek.

– Kevés az állatorvos Kárpátalján. Egyúttal némi bizonytalanság figyelhető meg velük szemben az emberek részéről.

– Kárpátalján az emberek meggondolják, hogy áldozzanak-e pénzt az állatra vagy sem. Sajnos a veszettség elleni oltás sem kötelező, illetve sok olyan kezelés van, amit hanyagolnak azért, mert költséges, és nincsenek vele tisztában, miért is elengedhetetlen. Például az afrikai sertéspestis sem múlt el, valószínűleg ismét jelen van több faluban, csak titkolják, mert annak negatív gazdasági következményei lennének. Sok család ebből él, érthető, hogy nem akarják megsemmisíteni a haszonállat húsát. S mivel az emberre nem veszélyes, így senki sem lép közbe. Nálunk nincsenek megfelelő vizsgálatok, kellő odafigyelés, ami számos probléma melegágya.

Pedig olykor az alapvető higiéniával és a megelőzéssel sok mindent elkerülhetnénk.

A kutyáknál a vírusos bélgyulladás az egyik leggyakoribb tünet. Ha nincsenek 6-8 hetesen lekezelve, beoltva, akkor a kutyusok rengeteg fájdalmon mennek keresztül, ami miatt agresszívabbak is lehetnek. Az állatorvoshoz olykor már csak akkor kerül el az eb, amikor nem tudnak mit csinálni vele. És persze, ha elpusztul az állatorvos kezei között, akkor alkalmatlan szakembernek titulálják, bizalmatlanokká válnak vele szemben.

– Tervezed a hazatérést Kárpátaljára?

– Célom, hogy ott saját állatorvosi rendelőt nyissak. Más szakmában nem is tudnám elképzelni magam. Szeretnék kisállatokkal foglalkozni, de egy farm vezetése sem áll messze tőlem. Ehhez meg kell szereznem a szakállatorvosi diplomát, ezért küzdök most. Megfelelő képesítés, rengeteg engedély kell ahhoz, hogy saját rendelőt nyisson az ember, a gyógyszerek beszerzése sem egyszerű Ukrajnában.

– Mi kellene ahhoz, hogy az emberek megelőzzék a bajt, jobban odafigyeljenek a jószágaikra?

– Szemléletmódváltás. De az állam sem igazán járul hozzá ahhoz, hogy az embereknek megkönnyítse a dolgát e téren. Az egyedüli, amit tehetünk, az az, ha hangsúlyozzuk a prevenció fontosságát, felhívjuk a figyelmet az elengedhetetlen védőoltásokra, és ha állatorvosként jó kapcsolatot ápolunk az emberekkel, megértetjük velük, hogy az állatok egészsége az ő érdekük is. Csak hogy néhány példát mondjak.

A kokcidiózis az egyik leggyakoribb megbetegedés a baromfiudvarban, de más kiskérődzőknél is előfordul ez a ragályos fertőzés. Ha ezt nem kezeljük időben, akkor a drága pénzen megvett kiscsirkénk elhullik, és megvan a bosszúság.

Pedig ezt egy egyszerű kezeléssel el lehetne kerülni. Mostanában sok olyan megkeresés is érkezett hozzám, miszerint nem eszik a disznó, rosszul lett a hőségben. A vérnyomás-emelkedés náluk is valós jelenség, ezért nem szabad elhanyagolni az ilyesmit, mert aztán elveszítünk egy kétmázsás jószágot. Sokszor az állattartó szülők nem értik, mi miatt betegeskedik a gyermekük. Holott ez olykor annak a számlájára írható, hogy a háziállat nincs beoltva, így fertőzést ad át a kicsinek. Ez leggyakrabban  bőrbetegségekben mutatkozik meg. Ma már elengedhetetlen, hogy legalább háromhavonta féregtelenítve legyen a kutya, macska, ott, ahol kisgyermek is van. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy kullancs- és allergiaszezon van! Ha a kiskedvenceinket nem védjük, azzal saját magunknak okozhatunk bajt. Szerencsére azt veszem észre, hogy a fiatalabb generáció már inkább áldoz a kis barátaink gondozására, elvégzik a szükséges oltásokat, gondoskodnak arról, hogy egészségesek legyenek. Ez egyrészt jó, másrészt viszont olykor többet foglalkoznak velük, mint a családalapítással.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó