Ukrajna a tbc európai Mekkája │KISZó-háttér

A betegek 64 százaléka hátrányos helyzetű.

Európai viszonylatban Ukrajnában terjed a leggyorsabb ütemben a tuberkulózis. Történik ez annak ellenére, hogy a külföld, elsősorban az USA évente jelentős összeggel támogatja az országot a fertőző betegség megelőzésében. S vajon mennyire szorítja háttérbe a kór elleni küzdelmet a koronavírus-járvány, kérdeztük Vaszil Szkripet, a megyei tüdőgondozó igazgatóját.

Magyar Tímea

– A koronavírus-járvány valóban átírta a prioritásokat. Az egészségügyi rendszer teljes egészében a Covid megfékezésére összpontosít, emiatt nem csupán az olyan fertőző betegségek, mint a tbc, hanem egy sor más betegség is háttérbe került. Másfelől a Coviddal kapcsolatos megelőző intézkedések – a maszkviselés, a távolságtartás, a gyakori kézmosás – a tbc terjedését is lassítja. Ezért azt gondolom, hogy a koronavírus megfékezésével szinkronban idővel a tbc terjedése terén is pozitív tendenciákat érhetünk el.

– Mit mutat a megyei statisztika?

– Tavaly 793 új esetet jegyeztek fel Kárpátalján. Ez 100 ezer lakosra vetítve 51,6 fertőzöttet jelent, vagyis 25 %-kal kevesebbet mint 2019-ben, amikor ez a szám 68,8 volt. Ez körülbelül 200 fel nem derített fertőzöttet jelent. Ukrajna-szerte 30 %-os a csökkenés. Sajnos hiú ábránd azt gondolni, hogy javult a járványügyi helyzet. A csökkenés nyilvánvalóan a betegség diagnosztizálásának hiányára írható. Ami azért veszélyes, mivel egy tbc vírushordozó egy év alatt akár 20 embert is képes megfertőzni. Csak összehasonlításképpen mondom, hogy például a szomszédos Szlovákiában 100 ezer lakosonként mindössze 6 tbc-st jegyeznek.

– A vészesen terjedő tbc ellenére az egészségügyi reform a betegeket kezelő kórházak leépítését tervezte, amivel a szakmabeliek heves tiltakozását váltotta ki. Változott-e valami ezen a téren?

– A reform lényege, hogy a gümőkóros betegek kezelésének nagyobb részét a családorvosokra akarja átruházni. Ebben számos buktató rejlett, hisz az alapellátási rendszer erre nem volt felkészülve sem szakmailag, sem műszakilag. A kórházban addig maradnak a páciensek, amíg fertőző stádiumban vannak, ezután már a háziorvosok foglalkoznak az utókezeléssel. Ez év áprilisától már erre is szerződést kell kötniük az alapellátási központoknak az országos közegészségügyi központtal, mely finanszírozza eme ellátás költségeit.

– Hogyan haladnak az Alsóapsán épülő új tüdőkórház munkálatai?

– A száz férőhelyes intézmény munkálatai – amit az Európai Unió és a megyei költségvetés finanszíroz, – folynak amint elkészül, strukturálisan a megyei tüdőgondozó kirendeltségeként fog működni. A tervek szerint ez év végére kellene elkészülnie, de úgy vélem, objektív okok miatt késni fog az átadás, mivel a covidszigorítások az építkezésre is kihatnak. Valószínűbbnek tartom, hogy a jövő év első negyedévben nyitja meg kapuit az intézmény.

– Mennyire költséges jelenleg a tuberkulózisos betegek gyógyítása?

– Egy aktív, tehát fertőző páciens kikezelése három-négyezer dollár, egy multirezisztens páciensé ennek a sokszorosa. Kórházunk az állami finanszírozásnak köszönhetően jelenleg szerencsére el van látva a szükséges gyógyszerekkel, melyek beszerzését egy átlagember nyilván nem engedheti meg magának. Ezenkívül a megyei tanácsnak is van egy ötéves tbc-ellenes programja, mely idén kétmillió hrivnyát irányoz elő a kór megelőzésére.

– Milyennek ítéli szűkebb pátriánk járványügyi helyzetét?

– Kedvező járványügyi helyzetről akkor beszélhetnénk, ha az életkorhoz kötött kötelező oltások hosszú évekre visszamenőleg meghaladnák a 98 százalékot. Mindez az érvényben lévő oltási rendszer folyamatos korszerűsítése, az európai normákhoz való igazítása, a folyamatos vakcinaellátás révén válhatna lehetővé. Napjainkban a koronavírus elleni immunizáció fontossága áll a figyelem középpontjában, ám a többi fertőző betegség elleni védekezés ugyanilyen fontos, hogy elkerüljük az újabb járványok kialakulását. Ezért hangsúlyozzuk folyamatosan, mennyire elengedhetetlen a gyerekek BCG és egyéb kötelező oltásának elvégzése.

– Mi hiányzik ahhoz, hogy Ukrajnában végre megfékezzék a gümőkór terjedését?

– Ez összetett kérdés, mivel a tbc elsősorban szociális betegség. Minél magasabb az életszínvonal egy országban, annál kevesebb a beteg. A kór terjedésének megállítása komplex intézkedéseket kíván: fontos az egészséges táplálkozás, a kevesebb stressz, a pihenés stb. Jelenlegi betegeink 64 százaléka rossz szociális körülmények között él. Ezenkívül a gyenge immunrendszerrel rendelkező emberek hajlamosak a fertőzésre.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó