KISZó-kérdés: Út a környezettudatos élet felé

Az elmúlt hetekben gyakori beszédtéma a műanyag koszorúk és virágok forgalmazásának és használatának betiltása. A legtöbb fejtörést talán mégis az okozza, hogy nem egységesen bevezetett, hanem területenként változó rendelkezésről van szó. Sokakat elégedettséggel tölt el a törekvés, míg egyeseket felháborít, hogy mások döntik el kegyeletük lerovásának formáját.

Csuha Ivett

A Kárpáti Igaz Szó Facebook-oldalán arról kérdeztük olvasóinkat, helyeslik-e a műanyag koszorúk és virágok használatának betiltását. Válaszadóink 87,6 százaléka vallja, megemlékezésünk kifejezésére alkalmasabb az élő virág, míg 12,4 százalék továbbra is plasztik kegyeleti tárgyak mellett teszi le a voksát.

Korábbi lapszámunkban bővebben foglalkoztunk a témával, melyből kiderült, országos szintű problémáról van szó.

Vége a műanyag koszorúk korszakának? │KISZó-háttér

Mint ismeretes, Munkácson a műanyag virágok, koszorúk és hasonló anyagból előállított kosarak forgalmazásának és használatának betiltásáról döntöttek, mely korlátozás július 1-től hatályba is lépett.

Beregszászban augusztus 1-től lép életbe a tilalom. Az intézkedés fő céljaként a természeti értékek védelmét, a környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazását és a lakossággal való megismertetését nevezték meg.

A Munkácsi és a Beregszászi kistérség mellett Ukrajna-szerte hoztak a műanyag koszorúk és virágok betiltásáról szóló rendeletet. Egyes helyeken a szabálysértőket pénzbírsággal sújtják.
A kereskedők nem elégedettek a korlátozás bevezetésével. Nagy részük rengeteg pénzt fektetett a nyersanyagok beszerzésébe, az áttérésre adott kevés idő pedig ellehetetlenítette az eladást. Emellett azt hangoztatják, az élő virág lényegesen drágább, illetve a külföldön dolgozók sem tudnak gyakran kilátogatni szeretteik sírjához.

A hozzászólók szinte egybehangzó véleménye szerint fontos, hogy beszüntessék a környezetszennyező plasztikok terjesztését. Mások úgy vélik, nem ezen múlik a világ sorsa.

Volt olyan is, akiből vegyes érzelmeket váltott ki a döntés. Mint fogalmazott, így megszűnik Vásárosnaménynál a tonnaszámra a Tiszát szennyező műanyag koszorúk és virágok áradata. Hozzászólónk emellett hangot adott abbéli aggodalmának, miszerint nem tud mit tenni az egy-két évente látogatott felmenői sírjára.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó