Pálfordulás? Kelet felé nyitna Kijev?

Az ukrán külügy elzárkózott az elnöki hivatal egyik tanácsadójának szavaitól, aki azt találta mondani, hogy amennyiben folytatódni fog a Nyugat barátkozása Oroszországgal, Ukrajna kénytelen lesz Kelet felé nyitni.

Olekszij Aresztovics korábban arról beszélt, hogy egyes nyugat-európai államok a Kínával való stratégai kapcsolataik javítása céljából készek barátságosabban viszonyulni Oroszországhoz, szakítani a Moszkvával szembeni szankciós politikával és ezzel együtt feláldozni a politika oltárán Ukrajna érdekeit is. Amennyiben ez valóban így lesz – s aminek a jeleit Aresztovics már látni véli – abban az esetben Kijev kénytelen lesz a Kelet felé orientálódni, érvelt az elnöki hivatal egyik tanácsadója, aki egyébként a donbászi háromoldalú kontakt csoport ukrajnai misszióvezetője is.

Szavaira a kijevi külügyminisztériumban is reagáltak. Oleg Nikolenko diplomata kijelentette: Ukrajna geopolitikai választása egyértelmű, ami az alkotmányban is rögzítve van, s ez pedig a nyugati integráció, benne az EU- és a NATO-csatlakozással.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy Volodimir Zelenszkij elnök azzal bízta meg Dmitro Kuleba külügyminisztert, hogy diplomáciailag javítsanak az Ázsiához, Afrikához és Latin-Amerikához fűződő kapcsolatokon.

Post Author: KISZó