Csehországban „elnöki” fizetést kínálnak az ukránoknak

A cseh cégek 30-90 ezer hrivnyának megfelelő havi bért kínálnak az ukrajnai vendégmunkásoknak. Ez meghaladja Volodimir Zelenszkij államfői fizetését – állapítja meg az UNIAN.

Jevhen Perebijnisz az Ukrajna 30. országos fórum egyik, a munkaerő-tartalékról rendezett tanácskozásán kijelentette: az ukrajnai munkavállalók nélkül a cseh gazdaság fejlődésképtelen lenne. Ukrajna csehországi nagykövete hozzátette: Prága álláspontja szerint, ha már mindenképpen szükséges vendégmunkásokat alkalmazni, azok legyenek ukránok.

Az utóbbi években az ukrajnai munkavállalóknak biztosított kvóta folyamatosan bővült. Korábban évente 10 ezer, majd 20 ezer, jelenleg 40 ezer ukránt alkalmazhatnak legálisan – tájékoztatott a diplomata, majd hozzátette: az az általános vélemény, hogy „az ukrajnaiak munkaszeretők, gyorsan tanulnak, gyakorlatilag nincsenek nyelvi nehézségeik”.

Az UNIAN rámutat: míg Ukrajnában jelenleg a havi átlagfizetés 13 612 hrivnya, a cseh vállalkozók 30-90 ezer hrivnyának megfelelő béreket kínálnak. Azaz, a vendégmunkások keresete meghaladja az ukrán államfő illetményét, ami 2020-ban havi 28 000 hrivnya volt.

 

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó